Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Om cookies på hkr.se. Jag godkänner

Tandhygienistprogrammet

180 högskolepoäng, Grundnivå (VGTH1)

Stimuleras du av att möta nya människor? Lockas du av självständigt arbete och eget ansvar? Vill du medverka till en förbättrad munhälsa? Då passar tandhygienistutbildningen dig!

Som tandhygienist arbetar du för att främja munhälsa i alla åldersgrupper, så att de egna tänderna kan bevaras hela livet. Arbetet inriktas på förebyggande arbete, men också på undersökningar och behandlande åtgärder.

Utbildning med både teori och praktik

Huvudämnet oral hälsa fokuserar på förebyggande munhälsoarbete och åtgärder mot munsjukdomar. I utbildningen ingår medicinska, psykologiska, sociala och kulturella relationer till oral hälsa, metoder för främjande av munhälsa samt vård- och arbetsorganisation inom tandhygienistens område. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som omfattar 15 högskolepoäng.

Studierna bedrivs på heltid i form av föreläsningar, seminarier och projektarbeten. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar.

Patientmottagning

På högskolan finns en tandvårdsmottagning, som är öppen för allmänheten, där du som student använder dina kunskaper. Du ansvarar för egna patienter och lär dig allt från bokning till behandling, rådgivning och dokumentation. Precis som på vilken tandvårdsmottagning som helst. I utbildningen finns också möjlighet till praktik inom allmän tandvård.

Arbetsmarknaden för tandhygienister

Möjligheterna att få arbete efter tandhygienistutbildningen är goda. Förändringar inom tandvården innebär att tandhygienister är en eftertraktad yrkesgrupp. Efter tandhygienistutbildningen kan du arbeta inom folktandvård, privat tandvård eller med egen tandhygienistmottagning.

Behörighet och urval

Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (Områdesbehörighet 16/A14)

Urval: Betyg/högskoleprov

Programstart v35 2016

  • Studietakt: 100%

  • Studieform: Högskoleförlagd

  • Ort: Kristianstad

  • Språk: Svenska

  • Anmälningsdatum: 2016-04-15

  • Anmälningskod: HKR-13823

Högskolan Kristianstads tandhygienistutbildning får högsta betyg i Universitetskanslersämbetets utvärdering.

Läs om utvärderingen

Joel Lennartsson, tandhygienist

"Blandningen av teori och praktik är programmets styrka."

Läs intervju med Joel

Äldre versioner av programmet

Tandvårdsmottagning

Vår patientmottagning finns i hus 18 på högskolan.

Välkommen att boka tid!
E-post:
tand@hkr.se
Telefon: 044–204090

Läs mer

Uppdaterad: av Sofia Johansson