Stress, smärta och läkemedelsanvändning hos ungdomar
Ungdomar har många existentiella funderingar kring bland annat smärtsamma och stressfyllda upplevelser. Att uppleva stress och smärta är en naturlig del av livet, och är i lagom dos nödvändigt för människans överlevnad. Dock är många barn och unga bekymrade över den nedstämdhet, oro och smärta som de upplever. Över hälften av flickorna på gymnasiet, och en tredjedel av pojkarna, har ofta huvudvärk, magont eller ryggsmärta. De elever som dessutom känner sig nedstämda och/eller är mobbade, använder i högre grad smärtstillande läkemedel för att få bukt med smärtan. Användning av läkemedel kan i många fall vara en adekvat hälsofrämjande åtgärd, men överdriven användning av smärtstillande läkemedel kan orsaka såväl beroende som biverkningar. Nu riktas blicken mot ungdomars existentiella hälsa. Det kan handla om hur barn och ungdomar resonerar kring vilka strategier de använder och vilka strategier de önskar att de skulle använda för att lindra och hantera stress och smärta. Det är av stor betydelse att tillsammans med ungdomar och skolsköterskor utforska hälsofrämjande faktorer och strategier som ökar välmående och främjar hälsa för att minska onödig läkemedelsanvändning.
Det finns ett stort behov av fortsatt forskning som baseras på barns delaktighet. Vidare behöver frågor kring existentiell hälsa hos barn och ungdomar utforskas. I projektet pågår en studie där syftet är att undersöka samband mellan stress, smärta och läkemedelsanvändning hos barn och ungdomar, samt att undersöka vilka hälsofrämjande strategier som barn och ungdomar använder för att hantera stress och smärta och istället öka sitt välmående.
Lyssna på: Projektansvarig Pernilla Garmys intervju i "Healing Pain Podcast"
Läs artikel om skolsköterskor väcker intresse hos EU. Livserfarenhet och kunskap. Det är något som krävs av landets många skolsköterskor, när de möter ensamkommande ungdomar. Ermira Musliu, Snezana Vasic, Eva Clausson och Pernilla Garmy har skrivit en vetenskaplig artikel som väckt uppmärksamhet på EU-nivå.
Populärvetenskapliga artiklar:
Garmy, P. (2019). Stress, smärta och läkemedel. Skolhälsan(1), 18.
Bokkapitel:
Garmy, P. (2019). Stress och nedstämdhet hos ungdomar. In Siv Morberg & Eva K Clausson (Ed.), Skolsköterskans hälsofrämjande arbete (2 ed., pp. 241-252). Lund: Studentlitteratur AB.
Vetenskapliga artiklar:
2019
2018
2017