Brukarmedverkan i forskning (UserAge)
UserAges fokus är att studera brukarmedverkan i forskning där brukare definieras som kunskapsanvändare.
Aktivt och hälsosamt åldrande, och utmaningarna i välfärdssystemet, kräver nya lösningar. Brukarmedverkan i forskning förespråkas som ett sätt att möta dessa behov. Forskning om effekterna av brukarmedverkan är dock sparsam. En kunskapslucka som det Forte-finansierade forskningsprogrammet UserAge tar sig an. Att involvera de som kan ha nytta av forskningens resultat brukar ses som en fördel. Men är det verkligen så och hur maximerar man i så fall effekten av brukarnas medverkan? Fokus för UserAge-programmet är att studera brukar-medverkan i forskning där brukare kan definieras som kunskaps-användare. Till brukarna räknas inte enbart äldre och deras närstående utan alla som kan ha potentiell nytta av resultat från forskning om åldrande och hälsa. Det kan till exempel handla om personal inom vård- och omsorgssektorn, medlemmar i intresseorganisationer, industri- och medierepresentanter, beslutsfattare från kommun- till riksnivå och politiker.
Med brukarmedverkan i forskning avses medverkan som går utöver att enbart svara på enkäter, genomgå tester eller bli intervjuad. Istället för att vara ett studieobjekt är brukaren delaktig och aktiv på olika nivåer i forskningsprocessens samtliga delar. Forskning med brukarmedverkan kan därför ses som ett aktivt partnerskap mellan forskarna och de personer som forskningen berör.
Målet med forskningsprogrammet är bl.a. att:
- Maximera effekterna av brukarnas medverkan
- Förbättra kvaliteten i forskning om och med brukarmedverkan
- Öka kunskapen om vilken skillnad brukarmedverkan kan göra
- Utvärdera i vilken utsträckning forskning om och med brukar-medverkan påverkar verksamheter och resultat
Programmet som helhet drivs i samverkan mellan Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad, och koordineras från Lunds universitet, med stöd från Forte (2017–2022). De olika noderna har olika utgångspunkt för studier av brukarmedverkan, t.ex. har man vid Göteborgs Universitet fokus på sköra äldre personer, vid Linné-universitetet på anhöriga och vid Högskolan Kristianstad på verksamhets-företrädare. Verksamhetsföreträdare kommer i huvudsak från Skåne Nordost; de sju olika kommunerna, sjukhusen och primärvården.