Att drabbas av sorg
Alla människor drabbas av sorg någon gång i livet. Personal inom vård och omsorg möter personer i sorg. Men vad vet vi om sorg? Kan sorg avgränsas från andra känslomässigt omvälvande händelser i en persons liv?
Alla människor drabbas av sorg någon gång i livet. Sorg upplevs vid förluster som kan vara direkta såsom förlust genom dödsfall, skilsmässa, betydelsefull relation med person/husdjur, men även genom sjukdom och förlust av en kroppsdel. Mera indirekt kan ofrivilliga livssituationer skapa sorg. Personal inom vård och omsorg möter personer i sorg. Men vad vet vi om sorg? Kan sorg avgränsas från andra känslomässigt omvälvande händelser i en persons liv? Sorg är ett komplext fenomen. Rabins kommenterar i International Psychogeriatrics (2019) att forskning om sorg befinner sig i en tidig fas då det finns flera grundläggande obesvarade frågor. Sorg beskrivs i litteratur och av professionella som normalt för personer som drabbas av förlust, men den som drabbas känner sig inte normal och fungerar inte som normalt. Men vad är sorg, vad händer i kroppen som helhet fysiskt och mentalt, (+fysiologiska processer) men även andligt/själsligt, och kan sorg påverka en persons hälsa negativt, dvs finns det hälsorisker med sorg? När blir sorgen onormal? Vad har sorgen inneburit för den drabbade och hur hanteras/bearbetas sorgen av de drabbade? Vad innebär, och hur möter och hanterar omgivningen, vårdpersonal och samhället personer i sorg (ur den drabbades men ev även övrigas perspektiv)? Det är oftast den psykiska/mentala aspekten av sorg och sörjande som fokuseras i studier. Det är därför intressant att öppna upp även för andra perspektiv.
Nivå: Grundnivå eller avancerad
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Syftet är undersöka ur ett helhetsperspektiv när en närstående avlidit, vad som händer i kroppen (fysiskt och mentalt) när en person drabbas av sorg, samt vad som beskrivs främja respektive motverka en hälsosam återhämtningsprocess för den drabbade. Denna kunskap kan ge förutsättningar för vård- och omsorgspersonal att bättre förstå den drabbades och eventuella närståendes behov för att kunna utforma ett personcentrerat stöd i återhämtningsprocessen.
Verksamhet och kontaktperson: För mer information kontakta Ann-Christin Janlöv
Övrigt: Medarbetare inom projekt är Ingela Beck och Eva-Lena Einberg
Det finns flera delar i syftet som kan brytas ned till mer avgränsade syften (se projektbeskrivning). Projektansvarig kommer att vara behjälplig med mera specifik inriktning, syfte och metod. Förslag på studiedesign kan vara litteraturstudie alternativt empirisk studie beroende på studienivå.