Jämlik, nära och säker vård för personer med Parkinsons och deras närstående
Fokus för projektet är att identifiera, testa och vidareutveckla digitala lösningar för att skapa förutsättningar för ökad förmåga till egenvård och livstillfredsställelse för personer med Parkinsons sjukdom och deras närstående.
Att leva med Parkinsons sjukdom innebär att leva med en neurodegenerativ sjukdom som inte går att bota eller bromsa. I Sverige finns det cirka 18 000 personer som lever med Parkinsons sjukdom och cirka 2000 personer får diagnosen varje år, varav merparten är 60 år eller äldre. För att kunna leva sitt liv i sitt eget hem behövs en nära, regelbunden uppföljning och god kontakt med vården för att upptäcka symtom och ge rätt behandling i rätt tid. Personer som lever med Parkinsons sjukdom uttrycker brist på adekvat stöd från sjukvården för att kunna hantera sjukdomen och det saknas stöd till närstående. Det finns behov av att hitta nya modeller för hälso- och sjukvården i att stödja personer med Parkinson och närstående att hantera sjukdomen i vardagen. Därtill behövs nya sätt att organisera och tillhandahålla vård för att uppnå en jämlik, nära och säker vård. Det kan handla om olika typer av digitala lösningar som flyttar vård och stöd närmare personens eget hem. Vården till personer med Parkinson har stor potential att ges på ett säkert och högkvalitativt sätt i personens eget hem men förutsättningarna har inte undersökts.
Syftet med projektet i sin helhet är att identifiera, testa och vidareutveckla digitala lösningar för att skapa förutsättningar för ökad förmåga till egenvård och livstillfredsställelse för personer med Parkinsons sjukdom och deras närstående. Projektet inleds med en litteraturstudie för att kartlägga den kunskap som finns samt så kommer intervjuer att genomföras med personer med Parkinson och deras närstående för att utforska vilka behov och önskemål som finns avseende digitala lösningar och utbildningsmaterial.
Resultaten från studierna i projektets inledande fas kommer att vara vägledande i fortsättningen av projektet. Det långsiktiga målet är en evidensbaserad digital produkt avseende självmonitorering och utbildningsmaterial användbar för personer med Parkinson sjukdom i olika stadier, närstående samt vårdgivare. Modellen för produktutveckling kan komma att utgöra en mall för innovationsutveckling för andra patientgrupper, till exempel Stroke.
Projektet genomförs i samarbete med Region Skåne och Region Östergötland samt kommuner i norra Skåne.