Personcentrerad öppenvård ur ett patientperspektiv
Projektet syftar till att vidareutveckla och kvalitetssäkra ett instrument för att mäta personcentrering i öppenvård ur ett patientperspektiv, med fokus på personer med långvariga sjukdomstillstånd.
Personcentrerad vård (PCV; person-centred care, PCC) bidrar till förbättrade hälsoutfall, bättre vårdkvalitet och ökad kostnadseffektivitet. PCV innebär i korthet att vården utgår från personen med sjukdomen istället för sjukdomen som personen har; vården bedrivs tillsammans med personen som är aktivt involverad i planering och genomförande av sin vård. För att kunna kvalitetssäkra och utvärdera hur personcentrerad vården är och hur detta relaterar till andra utfall krävs kvalitetssäkrad kvantifiering av graden av PCV. Utveckling och kvalitetssäkring av instrument för mätning av PCV har varit en utmaning, särskilt avseende mätning ur patientens perspektiv. Teoretiskt välgrundade instrument av denna typ som tillåter jämförelser inom och mellan olika öppenvårds-kontexter och som har kvalitetssäkrats med robusta mättekniska metoder saknas. Vi har nyligen utvecklat instrumentet ”the PCC instrument for outpatient care” (PCCoc) för att mäta graden av patientupplevd PCV i öppenvård. Instrumentet bygger på ett teoretiskt ramverk för PCV i öppenvård och är testat i reumatologisk kontext med lovande resultat. Intentionen är dock att PCCoc ska kunna användas även inom öppen-vårdsverksamhet för personer med andra långvariga tillstånd, samt att förbättra mätosäkerheten i resultaten.
I detta projekt vidareutvecklas och kvalitetssäkras PCCoc såväl kvalitativt som kvantitativt för användning inom olika öppenvårdskontexter för personer med olika långvariga tillstånd. Den mättekniska utvärderingen och kvalitetssäkringen genomförs baserat på Rasch measurement theory (RMT) och fokuserar på överensstämmelse med konceptuellt ramverk, kalibrering, mätinvarians och säkerställande av acceptabel mätosäkerhet. Dessutom kommer projektet att studera hur PCV relaterar till olika utfall och faktorer. Intentionen är att detta projekt ska komma att bidra till en ökad förståelse av PCV i öppenvård och till att tillhandahålla metodik för kvalitetssäkrad och systematisk utvärdering av öppenvård för personer med långvariga tillstånd, med patientupplevd PCV som kvalitetsindikator och beslutsstöd i verksamhetsutvecklande förbättringsinsatser.
Projektet genomförs i samarbete mellan Högskolan Kristianstad,
Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Helsingborgs lasarett.