Råd och stöd som främjar hälsa hos äldre person - förebyggande hembesök
Populärvetenskaplig version av Older person’s experiences of benefits gained from the support and advice given during preventive home visits
Författare: Anna Nivestam, Pia Petersson, Albert Westergren och Maria Haak.
Hur upplever äldre personer de råd och stöd de får under förebyggande hembesök? Vilka fördelar upplever de? Tidigare forskning har framförallt fokuserat på upplevelser av besöket som sådant. Men för att kunna ge råd och stöd som främjar hälsa och förebygger ohälsa behöver just upplevelserna av råd och stöd undersökas.
Syftet med denna studie var att undersöka vilka fördelar äldre personer upplevde med de råd och stöd de fick under det förebyggande hembesöket. Studien bygger på individuella intervjuer med äldre personer som mottagit ett förbyggande hembesök av kommunen.
Resultatet visade att råd och stöd genererade nya insikter och en ökad medvetenhet om sin hälsa, vilket skapade en känsla av kontroll och därmed förutsättningar för stärkt egenmakt. Exempelvis blev de påminda om bra matvanor, men också hur de kunde möblera sin miljö för att undvika fall. De började reflektera över sin hälsa, vilket ledde till handling och de kände sig rustade för framtida utmaningar. Bland annat fick de information om vad kommunen hade att erbjuda om de skulle bli ensamma eller behöva hjälp med det dagliga livet. Dessutom kände de sig bekräftade genom det stöd som gavs, dels i dialogen med hembesökaren samt som ett resultat av riskbedömningar som gjordes i samband med besöket.
Baserat på resultatet kan vi dra slutsatsen att råd och stöd bör fokusera på bekräftelse, ökad kontroll och förberedelse för framtiden. För att ge råd och stöd som äldre personer upplever som fördelaktigt behövs både en dialog och en bedömning av bland annat hälsan. Genom dialogen och bedömningen ges möjlighet för hembesökare att ge råd och stöd som genererar bekräftelse och stärkt egenmakt.