Organisationer inom Science Education
Organisationer och konferenser utanför Europa
Organisationer med bas utanför Europa. Vi begränsar oss till organisationer och konferenser där engelska är officiellt språk.
The American Association for the Advancement of Science (AAAS)
Utgivare av Science och en stor aktör i USA vad gäller naturvetenskap, kanske speciellt vänt mot policy skapare. AAAS initierade och genomförde Project 2061 som inkluderar en genomgång av innehållet i naturvetenskaplig utbildning, Science for all Americans och Benchmarks.
American Association of Physics Teachers (AAPT)
En organisation för fysiklärare såväl inom skolan som inom college och universitet. Mycket av den under senare tid kraftigt framväxta Physics Education Research (PER) presenteras inom ramen för AAPT, som anordnar två konferenser i USA årligen när undervisningen ligger nere, en på vintern och en på sommaren. Forskningstidskriften heter American Journal of Physics och innehåller ren fysik, men har också en sektion för PER. Man ger också ut en tidskrift riktad mot lärare som heter The Physics Teacher.
American Educational Research Association (AERA)
En stor organisation med bas i USA som omfattar forskning om all sorts lärande och undervisning, dock finns undergrupper mer fokuserade på en naturvetenskaplig kontext. AERA organiserar en konferens årligen, under våren. Educational Researcher är organisationens välrenommerade forskningstidskrift.
The Association for Science Teacher Education (ASTE)
Organisationen arbetar för att stimulera utvecklingen av professionella lärare och vänder sig till såväl lärarutbildare som kompetensutvecklare av verksamma lärare. Man ger ut tidskrifterna Journal of Science Teacher Education, Elementary Science Education.
Australasian Science Education Research Association Ltd (ASERA)
Målet för organisationen är att vidareutveckla forskning och undervisning inom Science education. De anordnar en konferens årligen, under sommaren (vinterlov), och ger ut tidskriften Research in Science Education.
Australian Science Teachers Association (ASTA)
Organisationen representerar lärare i naturvetenskap i Australien. Den spänner över alla stater och samordnar lokala föreningar och organiserar konferenser samt ger ut tidskriften Teaching Science.
Children & Nature Network
A global movement to increase equitable access to nature so that children– and natural places–can thrive. Tillhandahåller ett digitalt forskningsbibliotek med bra sökfunktion.
Division of Chemical Education – American Chemical Society (CHED)
En division inom American Chemical Society för de som undervisar kemi inom skola, college och universitet, och för intressenter inom näringslivet.
Gender And Science And Technology (GASAT)
En internationell organisation som fokuserar genusfrågor i relation till naturvetenskap och teknik. Arrangerar internationella konferenser i en serie med möten vartannat år.
The International History, Philosophy Science Teaching group (IHPST)
Organisationen vill stimulera forskning baserad på naturvetenskapens historia, filosofi och sociologi med syfte att förbättra undervisning och lärande inom området. Sekreteraren Michael Matthews är också chefsredaktör för organisationens tidskrift Science & Education.
International Organisation for Science and Technology Education (IOSTE)
En internationell organisation som omfattar hela världen, och som erkänns av UNESCO. Anordnar konferenser vartannat år som inte enbart vänder sig till forskare utan även till lärare och andra "policy makers".
International Society of the Learning Sciences (ISLS)
En organisation med fokus på disciplinövergripande empiriska undersökningar av lärande i verkliga sammanhang, inklusive hur lärande kan underlättas med eller utan undervisningsteknologi. ISLS organiserar konferenserna International Conference of the Learning Sciences (ICLS) jämna år och International Conference on Computer-Supported Collaborative Learning (CSCL) udda år, samt ger ut tidskriften Journal of the Learning Sciences (JLS) och International Journal of Computer Support for Collaborative Learning (IJCSCL).
International Study Association on Teachers and Teaching (ISATT)
En internationell organisation för utveckling av lärarutbildning. ISATT ordnar konferenser vartannat år och firade 30 år i samband med konferensen 2013. Se ISATT 2015 för nästa konferens. ISATT ger ut tidskriften Teachers and Teaching – Theory and Practice
The North American Association for Environmental Education (NAAEE)
Arbetar för en bra och hållbar miljö genom undervisning.
National Association of Biology Teachers (NABT)
En ganska nyligen formerad sammanslutning av biologilärare i USA med målet att ge utbildare möjlighet att erbjuda bästa möjliga biologiutbildning till alla elever. Ordnar en konferens årligen i USA och har hand om tidskriften American Biology Teacher.
National Association for Research in Science Teaching (NARST)
En, trots namnet, internationell organisation för forskning om lärande och undervisning i naturvetenskap. NARST ordnar en årlig internationell konferens på vårarna, ofta i anslutning till AERA:s konferens. NARST ger också ut Journal of Research in Science Teaching som är en dominerande tidskrift inom området.
National Science Teachers Association (NSTA)
Är en mycket stor sammanslutning av lärare i naturvetenskapliga ämnen, främst i USA. NSTA är inte i första hand en organisation för forskare utan man arbetar snarare som en brygga mellan forskare och lärare med målet att uppnå en bättre undervisning i naturvetenskap för alla. Tidskrifter riktade till lärare för elever i olika åldrar. Science & children, Science Scope, The Science Teacher, Journal of College Science Teaching.
Southern African Association for Research in Mathematics, Science and Technology Education (SAARMSTE)
En organisation främst för forskare verksamma i de södra delarna av Afrika, men med internationella inslag på sina årliga konferenser. Ger ut tidskriften African Journal of Research in Mathematics, Science and Technology Education.
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
FN:s organ för undervisning och agerar som medfinansiär av konferenser inom området.
Organisationer och konferenser i Europa
Under rubriken Europa beskrivs den verksamhet som har sin bas utanför Norden. Vi särskiljer egentligen inte på olika länder, men det anglosaxiska kommer att dominera, då vi begränsar oss till organisationer och konferenser med engelska som officiellt språk.
Association for Science Education (ASE)
Vänder sig till lärare i naturvetenskap och lärarutbildare. Arrangerar en stor årlig konferens i Storbritannien i januari, med många deltagande lärare och forskare. Här ställer också många förlag och utrustningsföretag ut. ASE ger ut tidskriften School Science Review.
Association for Teacher Education in Europe (ATEE)
En organisation som syftar till att etablera ett nätverk för lärarutbildare och lärare för att på så sätt bidra till en professionell utvecklingen. ATEE arrangerar en årlig konferens. Den officiella tidskriften är European Journal of Teacher Education. En tidskrift allmänt inriktad på lärarutbildning, men innehåller också forskningsartiklar om utbildning av naturvetenskapliga lärare.
Computer-Based Learning in Science (CBLIS)
En internationell grupp som arbetar med datorbaserad undervisning i naturvetenskap. CBLIS anordnar en konferens vartannat år.
European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI)
Organisationen är omfattande och spänner over alla ämnen. Den har sitt ursprung i kognitiv psykologi, men omfattar även pedagogik. Medlemmar är ordnade i 12 s k "special interest groups". Man anordnar en internationell konferens vartannat år (koordineras med ESERA) och ger ut tidskriften Learning & Instruction.
European Early Childhood Education Research Association (EECERA)
En Europeisk organisation med årliga konferenser om forskning kring barns tidiga lärande i alla ämnesområden. Har tidskriften European Early Childhood Education Research Journal (EECERJ).
European Educational Research Association (EERA)
Organisationen omfattar samtliga ämnen och har sitt ursprung i pedagogikämnet. Man anordnar en internationell konferens årligen och har online tidskriften the European Educational Researcher.
European Conference on Research in Chemical Education (ECRICE)
En budkavleorganisation som vänder sig till kemilärare inom skola och universitet. Information om kommande konferens.
European Science Education Research Association (ESERA)
En sammanslutning med ursprung i europeiska lärar- och universitetsutbildningar i naturvetenskap. Lärarutbildning och skolor är de dominerande sammanhangen. Alternerar genom att anordna internationell konferens respektive sommarskola för forskarstuderande vartannat år.
European Physical Society (EPS)
År 2000 startade samfundet en undervisningssektion för att främja fysikundervisning i skolor och på universitet.
European Researchers in Didaktik of Biology (ERIDOB)
En informell grupp bildad ur ESERA med syfte att tydliggöra forskningen inom biologididaktik. Anordnar konferenser de år då ESERA har sin sommarskola. Se information om senaste konferens här.
Groupe International de Recherche sur l'Enseignement de la Physique (GIREP)
Har sitt ursprung från och vänder sig till fysiklärare inom universitet och skolor, även lärarutbildning förekommer. Innehållet i konferensen ligger närmare ämnet fysik och har inte alltid forskning i fokus. Anordnar en internationell konferens vartannat år.
Institute of Biology (IOB)
Organisation för professionella biologer i Storbritannien. Har en stark tradition att stötta undervisning i biologi och ger ut tidskriften Journal of Biological Education.
Institute of Physics (IOP)
Organisation för professionella fysiker i Storbritannien. Har en undervisningssektion och driver en resurssida (www.physics.org) samt ger ut tidskriften Physics Education. IOP har ett stort utbud av tidskrifter inom fysikområdet, speciellt kan nämnas European Journal of Physics, som har PER artiklar och den populärvetenskapliga Physics World.
Royal Society of Chemistry (RSC)
Organisation för professionella kemister i Storbritannien. Har en undervisningssektion och ger ut tidskrifterna Education in Chemistry och University Chemistry Education.
Organisationer och konferenser i Norden
Verksamhet som är gemensam för den nordiska kontexten. Det som är unikt för Sverige kommer nedan.
Nordisk konferens i naturvetenskapernas didaktik
En löst sammanhållen budkavleorganisation för genomförande av en nordisk forskningskonferens vart tredje år. Konferensen "vandrar" mellan de nordiska länderna.
NB-ECEC.org Scandinavian Research in Early Childhood and Care (NB-ECEC)
En databas över nordiska publikationer inom forskning om tidiga år.
Nordisk Förening för Pedagogisk Forskning (NFPF)
Anordnar generell pedagogisk konferens en gång om året.
Organisationer och konferenser i Sverige
För Sverige så finns för närvarande bara två organisationer verksamma inom vårt forskningsfält. Det finns sammanslutningar av lärare och även ämnesföreningar/samfund, men de har ingen aktiv forskningsrapportering.
Nationellt nätverk för ämnesdidaktik
Ett nätverk för ämnesdidaktik i Sverige som bland annat organiserar en årlig konferens.
Svensk Förening för Forskning i Naturvetenskapernas Didaktik (FND)
En förening för forskare inom naturvetenskapernas didaktik i Sverige som bland annat anordnar årliga möten, en konferens alla "jämna" år på hösten och planerar för framtida sommarkonferenser för doktorander.
Svenska Fysikersamfundet (SFS)
Svenska fysikersamfundet har en undervisningssektion och ordnar fysikdagar främst riktade mot lärare i skolor, speciellt gymnasieskolor.