Doktorander studerar livspusslande
Doktorander studerar livspusslande
Det talas mycket om att få det berömda livspusslet att gå ihop. Två doktorander i folkhälsovetenskap undersöker hur vårdpersonal och lärare hanterar sin vardag. Vilka strategier fungerar?
Madelaine Agosti och Marie Nilsson, doktorander i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad, har likartade forskningsprojekt men de utförs på olika arbetsplatser. Marie studerar lärarnas situation på en skola i Hässleholm, Madelaine fokuserar på livsrytmen hos vårdpersonal med oregelbundna arbetstider.
– Båda projekten handlar om hur man hittar balans i vardagen. I media framställs det som något negativt. Livspusslet anses svårt att få ihop, arbetar man mycket får man mindre tid till annat. Men vi tittar på om inte en del kan stärka en annan, säger Marie.
Livet består dessutom av många fler delar än familj och arbete, påpekar hon. Sömn, mat, kompisar och föreningsliv är några exempel.
Studien relativt ovanlig
Barnfamiljer anses ofta vara de stora livspusslarna. Men Madelaine förklarar att de även äldre och yngre personer ingår i studierna. Långt ifrån alla har anammat inställningen att det är ett problem att få vardagen att gå ihop.
Det finns både strukturella och individuella strategier för att lyckas med livspusslet. Några förslag ska testas på arbetsplatserna Marie och Madelaine studerar.
– Vi gör en så kallad hälsofrämjande intervention på arbetsplatsen. Efter det mäter vi om personalen upplever någon förändring. Det är relativt ovanligt med sådana studier, säger Madelaine.
Vill träna på arbetstid
Båda påbörjade forskningen i början av förra året, Madelaine på 50 procent och Marie på 70 procent. De arbetar för närvarande med första delstudien, så de har inga resultat att presentera ännu. Tanken är att använda både kvalitativa och kvantitativa metoder. De funderar på att eventuellt göra enkäter utifrån de resultat som de mer kvalitativa intervjuerna ger.
Madelaine och Marie menar att deras forskning är extra intressant eftersom de själva hela tiden försöker hinna med vardagsbestyren. Dessutom har båda barn.
Vilka förslag har ni själva för att underlätta vardagen och må bättre?
– Att ha en dag per helg helt utan planer. Det har jag bestämt mig för att prova men jag har inte lyckats än, säger Marie och skrattar.
– Jag skulle gärna träna på arbetstid. Jag läste om ett företag där de anställda hade tre timmar i veckan till fysisk aktivitet, säger Madelaine.
Text: Lucas Mathisen Dietrichson