Så kan arbetsplatser förbättras
Folkhälsopedagogen Petra Nilsson har i sin doktorsavhandling utvecklat ett frågeformulär som kan användas för att mäta upplevelser av arbete och arbetsplats. Därmed kan arbetsmiljön stärkas.
Frågeformuläret WEMS, Work Experience Measurement Scale, har en salutogen utgångspunkt.
– Det innebär att formuläret främst fokuserar på vad som är bra istället för att fråga vad som är dåligt, förklarar Petra Nilsson.
Tidigare har Petra läst på HKR. Hon gick ut Folkhälsopedagogprogrammet 2004 och fortsatte sedan med det efterföljande magisterprogrammet.
Petra har jobbat i ett projekt tillsammans med Ulf Ericsson som disputerade i arbetsvetenskap i våras. Deras doktorandplatser finansierades av Afa försäkring. Både Ulf och Petra gjorde studier på Ängelholms sjukhus och de tog del av varandras resultat.
– Det har varit givande att ha någon att diskutera idéer med och få andra perspektiv, säger Petra.
Användbarhet är viktigt
Hon tycker också att hon fått väldigt bra stöd av sina kollegor i den folkhälsovetenskapliga forskargruppen Människa – Hälsa – Samhälle på Högskolan Kristianstad.
– Det finns alltid någon att diskutera med och de har mycket kompetens inom området, säger hon.
Petra har genomfört sitt arbete med avhandlingen "Enhance your workplace! A dialogue tool for workplace health promotion with a salutogenic approach" på flera avdelningar på Ängelholms sjukhus. Med hjälp av personalen har hon testat frågeformuläret WEMS för att till exempel ta reda på hur personalen förstår frågorna och hur de kan arbeta med resultatet.
– Allt för att det ska vara användbart. Det är viktigast, säger hon.
Personalen var positiv
Formuläret är tänkt att användas i en cirkulär arbetsmodell för arbetsplatsrelaterat hälsofrämjande utvecklingsarbete, en sådan är framtagen och visas i avhandlingen. Som en del av studien har Petra utvecklat modellen genom att involvera personalen i hela processen. Cirka tre personer från varje avdelning har fått ansvara för att enkäten kommer ut och besvaras. De har även fått presentera resultaten.
– Därför känner personalen också ett större ansvar för driva utvecklingsarbeten, säger Petra.
Hon tror att det också kan ha resulterat i att de deltagande personerna varit så positiva. Dessutom var personalen redan intresserad av hälsofrämjande arbete och salutogena lösningar.
Vill forska mer
Formuläret går att beställa som pdf och det har redan spridits till 20-30 arbetsplatser. Petra vill gärna fortsätta att arbeta med att utveckla formuläret och modellen. Det finns tankar på att göra en webbapplikation av frågeformuläret.
Den närmsta tiden kommer Petra att undervisa på Högskolan Kristianstad. Men hon hoppas att det dyker upp fler forskningsprojekt framöver.
– Det var superroligt, otroligt spännande och utvecklande. Det är framförallt kul när man ser att det man gör kommer till nytta.
På HKR shis-wems finns mer information och möjlighet att beställa formuläret.
Text: Lucas Mathisen Dietrichson