Högstadieflickors beskrivning av idrott i Skåne nordost
Ungdomsåren är en dramatisk men också problematisk fas i livet, då många flickor väljer att sluta med sitt idrottsliga engagemang och den fysiska aktiviteten minskar. Utifrån ett folkhälsoperspektiv är fysisk aktivitet mycket betydelsefull och det behövs därför initiativ för att högstadieflickor ska fortsätta vara fysiskt aktiva inom idrottsrörelsen.
Skånes Idrottsförbund och åtta kommuner i nordöstra Skåne (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge kommun) initierade därför ett projekt, med fokus på högstadieflickors sysselsättning på fritiden generellt och uppfattningar om idrottsaktiviteter specifikt.
Högskolan Kristianstad (Åsa Bringsén) engagerades som samarbetspartner och Åsa ansvarade för genomförandet av en kvalitativ förstudie, som också engagerade tre studenter från det folkhälsopedagogiska programmet vid Högskolan Kristianstad. Studenterna genomförde sin verksamhetsförlagda utbildning inom Skånes idrottsförbund och projektet. Projektet som helhet finansierades av de deltagande kommunerna, Skånes Idrottsförbund, Region Skåne och Högskolan Kristianstad.
Projektet inleddes våren 2011 med fokusgruppsintervjuer med högstadieflickor (13-16 år) i de deltagande kommunerna. Totalt genomfördes 34 fokusgruppsintervjuer och 244 högstadieflickor deltog i studien. Resultatet analyserades utifrån syftet att identifiera och utforska möjliga påverkansfaktorer till de deltagande flickornas idrottsliga aktivitetsmönster. På så vis skapades kunskap om och förutsättningar för målgruppsanpassad organisering av fritidsrelaterad idrottsaktivitet i Skåne nordost.
Resultatet från fokusgruppsintervjuerna finns presenterat i rapporten "Glädje, tävling, motion och gemenskap. Högstadieflickors beskrivning av idrott i Skåne nordost".