Skiss – Konstnärer som hälsopromotorer i arbetslivet
Projektmedverkan: Sören Augustinsson och Åsa Bringsén (ansvariga för utvärderingen)
Samtidskonstnärer i samtidssamhället (Skiss) är projekt som behandlar två grundläggande problemställningar; behovet av att minska det höga ohälsotalet kopplat till den psykosociala arbetsmiljön samt behovet av att vidga bildkonstnärers arbetsmarknad.
Skiss Skåne genomfördes under 2007 och bestod av tolv konstnärer som, på halvtid under sex månader, var placerade på åtta olika arbetsplatser inom offentlig sektor i Skåne. En tvärvetenskaplig, deltagarbaserad och kvalitativ utvärdering av projektet genomfördes av temamedlemmarna Sören Augustinsson och Åsa Bringsén. Syftet med utvärderingen var att åskådliggöra vad som skedde i mötet mellan konstnärerna och personalen, på de olika arbetsplatserna.
Under tiden som projektet pågick skrev konstnärerna regelbundet berättelser utifrån projektrelaterade händelser på de olika arbetsplatserna. Konstnärerna intervjuades också om sina upplevelser under projekttiden. Chefer på fem av de åtta arbetsplatserna intervjuades och på dessa fem arbetsplatser utfördes också gruppintervjuer med personalen. Resultatet sattes sedan i relation till tidigare forskning och teorier inom främst hälsa, välbefinnande, organisering, lärande och kreativitet.
Resultatet indikerade en nära samhörighet mellan konstnärernas roll, att roa och oroa personalen, samt processer som ligger till grund för regenererande arbetsplatser, kreativitet och välbefinnande. För att personalen skulle ha rimliga möjligheter att skapa en arbetsrelaterad användbar mening, med konstnärernas närvaro, behövde relationen dem emellan växa fram relativt långsamt. En framgångsrik projektprocess karaktäriserades också av de fyra kriterierna närvaro, inspiration, aktivitet och kommunikation.
För mer information, se forskningsrapporten (PDF-dokument, 413 kB). (pdf, 413 kB)