Medarbetarskapets roll för en hälsoskapande arbetsplats
Projektledning: Ingemar Andersson
Doktorand: Sophie Schön
Projektsamverkan: Forskningsplattformen Hälsa i samverkan och Hässleholms kommun
Arbetet är en viktig grund för människors identitet och sociala liv och arbetsplatsen har en potential för att skapa eller befästa människors hälsa. Det ska ses mot bakgrund av att många människor idag lever ett hektiskt och kanske också splittrat liv. I ett sådant sammanhang är arbetet, med sina ofta fasta tider och kamratkrets, en viktig arena för att ge stadga och struktur i människors tillvaro. Arbetsplatsen kan i ett sådant perspektiv, under gynnsamma omständigheter, bli ett forum som adderar hälsa till individen, vilket innebär ett vidare synsätt än att främja hälsa på arbetsplatsen. Det betyder att, utöver ansträngningarna för att avlägsna hälsorisker, verkar arbetsgivaren aktivt för att hälsa uppstår, det vill säga att medarbetaren upplever ett hälsotillskott på arbetsplatsen. Med en sådan fokusförskjutning kan hälsa på arbetsplatsen inte längre enbart ses som en medicinsk fråga utan handlar om arbetssituationen och arbetets organiserande i stort. Hälsa blir en del av organisationens vardag och hälsokonsekvenser finns inbyggda i hur vi till exempel organiserar verksamheten, fattar beslut, utövar chef- och ledarskap, genomför arbetsmöten, kommunicerar medarbetare emellan, samarbetar med klienter och kunder samt samarbetar i arbetsteamet.
Den traditionella synen på arbetsmiljön som en hälsorisk har allt mer ersatts av eller kompletterats med en syn på arbetet som just hälsobringande – salutogent. Begreppet hållbara arbetssystem har myntats för en sådan inriktning. Grupprocesser, ledarskap och dialogkompetens har visats ha stor betydelse för hälsoskapande effekter medan medarbetarskap och individansvar undersökts i mindre omfattning. Under flera år har forskningsarbete med inriktning salutogen arbetshälsa och hållbara arbetssystem bedrivits vid Högskolan Kristianstad i samarbete med bland annat KTH i Stockholm och Region Skåne. Inom forskningsmiljön MHS har instrument för mätning av faktorer för arbetshälsa med en salutogen inriktning utvecklats.
Det aktuella projektet avser att i samverkan med kommunal omsorgsmiljö utveckla redskap för hälsoskapande arbetsplatser. Redskapen ska bygga på redan etablerade resultat med framtagna instrument som grund, de båda enkäterna SHIS (salutogenic health indicator scale) och WEMS (work experience measurement scale), men utvecklas avseende arbetssätt och perspektiv. I arbetet kommer frågor som berör chefskap, ledarskap och medarbetarskap att fokuseras som grund för arbetet med dialogprocessen. För att ett dialogverktyg ska fungera är både chefens och arbetstagarens roll viktig. Medarbetarskapet kan då handla om den enskilde medarbetarens engagemang, motivation för förändring och ansvar i processen. Syftet är också att studera effekten av sådana hälsoskapande processer på och tillsammans med medarbetare och vårdtagare.