SILLA – En förstudie om nya möjligheter för sill som livsmedel
Projekt SILLA riktar sig till mycket unga konsumenter, för att skapa en vana vid att äta sill till vardags redan under de första levnadsåren. Det finns flera utmaningar som behöver mötas för att kunna producera en god och barnvänlig produkt av sill. För att möta dessa har projektet samlat aktörer med kompetenser inom kvalitet, nutrition, sensorik, måltidspedagogik, produktion och marknad.
Inom projektet kommer vi att kartlägga möjligheter och utmaningar och förbereda för produktutveckling i ett nästa steg. Projektet ska också sprida kunskap om sill och om den traditionsrika industri som förser oss med den. Arbetet finansieras av Leader Södra Bohuslän och EUs Landsbygdsfond, samt de ingående företagen som bidrar med sin tid.
SILLA kan bli ett nytt sätt för konsumenter att få upp ögonen för sillen som livsmedel och kan generera en miljömässigt hållbar produkt som möter alla de behov föräldrar ställer på näringsrik barnmat. En uppgradering och värdeökning av sill som livsmedel kan också bidra till en fortsatt lönsam fiske- och beredningsindustri.
Ingående parter
De ingående parterna är i nuläget, förutom Chalmers industriteknik, Avdelningen för livsmedelsvetenskap på Chalmers, Avdelningen för måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad, Scandic Pelagic Ellös AB, Fisk Idag, Axfood och Svenska västkustfiskares centralförbund.
Medlemmar i projektet från Högskolan Kristianstad är:
Karin Wendin, projektledare, professor i Mat- och måltidsvetenskap, prodekan och forskningsledare för MEAL.
Hanna Sepp, universitetslektor i Mat- och måltidsvetenskap
Sarah Forsberg, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap.