Ny bok om aktionsforskning
Aktionsforskning vid Högskolan Kristianstad etablerades som forskningsmetod i en egen unik miljö, Forskningsplattformen för utveckling av närsjukvård, redan 2003 i ett gemensamt projekt mellan Region Skåne, kommunerna i nordöstra Skåne (Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge) och Högskolan Kristianstad. (Publicerad 22 juli.)
Under den tioårs period som gått har flera doktorander lagt fram sina avhandlingar genomförda med aktionsforskning som metod och tillsammans med forskare bidragit till att aktionsforskning utvecklats och att kunskap om aktionsforskning som metod blivit mera känd inom Högskolan Kristianstad, nationellt och internationellt. Idag är aktionsforskning integrerad som en metod bland andra inom forskningsmiljön, Forskningsplattformen Hälsa i samverkan.
Aktionsforskning är ingen avgränsad metod med egna metodologiska ramar som måste följas. Både kvalitativa och kvantitativa metoder kan användas. Det unika med aktionsforskning är att forskningen bedrivs på verksamheternas villkor och att forskaren forskar 'tillsammans med' personal och inte 'på' som annars är ett vanligt sätt att bedriva forskning. Syftet med forskningen är att kunskap ska växa fram i en verksamhet och hos dess medarbetare som innebär att medarbetarna genom den nya kunskapen kan förstå, förändra och förbättra sin verksamhet. Medarbetare och forskare bidrar till gruppens samlade kunskap med erfarenheter som samlas under arbetets gång och med teoretisk kunskap. Genom detta sätt att forska stannar kunskap kvar i verksamheten och hos medarbetarna och försvinner inte när forskaren drar sig tillbaka och forskningsprojektet är genomfört. Syftet med vår bok är att visa hur aktionsforskning kan bedrivas i verkligheten och att visa är det är både möjligt och spännande och dessutom lärorikt att arbeta med aktionsforskning som metod.
Idén om att skriva en bok om aktionsforskning med exempel på tillämpningar från forskningsarbete i verkliga livet och med teoretiska beskrivningar av aktionsforskning hade funnits en längre tid och kontakt togs med bokförlaget för att pröva om det skulle kunna finnas intresse för en sådan bok värd att publicera. Bokförlaget gav klartecken och arbetet tog ordentlig fart för ca 1½ år sedan. Som redaktör för boken har min främsta uppgift varit att läsa, och läsa igen, allas olika kapitel för att granska nivåer och för att försöka åstadkomma homogenitet i materialet. Andra mera administrativa uppgifter har inneburit att lägga deadlines (och försöka få alla hålla dem!), och att hålla kontakt med förlaget. Förlaget har varit till stor hjälp i skrivandet med idéer och redigeringar. Givetvis har jag också strävat efter att skapa intresse och engagemang hos författarkollegorna för skrivandet och skrivit själv. Arbetet som redaktör har varit stundtals arbetsamt, hela tiden lärorikt och idag, när boken ges ut, fantastiskt roligt. Det är med stolthet som vi författare kan se på den färdiga produkten och glädjas åt vad vi åstadkommit.
Boken bidrar till litteraturen om aktionsforskning då det finns få böcker om aktionsforskning på svenska och skrivna utifrån svenska förhållanden inom vård och omsorg. Varför det är så kan delvis förklaras av att forskning av många ses som svårtillgänglig och teoretisk och därför skrämmer bort intresserade. Vi vill intressera läsare för att våga skapa förändring på ett strukturerat och genomförbart sätt tillsammans med sina medarbetare. I utbildningshänseende i vård och omsorg är boken ett bra redskap inom förändrings och förbättringsarbete på framför allt avancerad nivå.
Boken är en manifestation, tillsammans med ett stort antal rapporter, flera avhandlingar och vetenskapliga artiklar som publicerats inom forskningsmiljön, över hur samarbetet mellan Region Skåne, Kommunerna i nordöstra Skåne och Högskolan Kristianstad bedrivits och utvecklats och vilka förändringar och förbättringar inom landstingets och kommunernas verksamheter som åstadkommits och fortfarande åstadkoms.
Boken kommer ut idag, den 22 juli, men vi väntar med att fira händelsen till den 26 september 2013 då bokrelease hålls vid Forskningsplattformen Hälsa i samverkan klockan 17.00. Boken ges ut i samband med att Forskningsplattformen Hälsa i samverkan firar 10-års jubileum den 27 september 2013.
Av: Liselotte Jakobsson, universitetslektor i omvårdnad vid HKR, och redaktör för den nyutkomna boken "Aktionsforskning i vård och omsorg – tillämpning och teori".