Allt fler väljer Högskolan Kristianstad först
Förra året valde 8342 personer Högskolan Kristianstads utbildningar i första hand. Inför höstterminen i år ligger siffran på 10 409 personer– drygt två tusen personer fler förstahandssökanden. Det visar en ny rapport från Universitets- och högskolerådet som jämfört ansökningsläget vid urval 1 för höstterminen 2014 med förra årets siffror.
Det enda studiealternativet
19-åriga Simon Bergman från Sundsvall är en av alla de studenter som haft Högskolan Kristianstad som första val, och i hans fall även som det enda studiealternativet. När Simon fick antagningsbeskedet för några dagar sedan och han förstod att han kommit in på Digital Design i Kristianstad till hösten blev han överlycklig.
– Jag kunde inte tro det var sant att jag kommit in! Digital Design var det enda program jag ville gå, och om jag inte kommit in i Kristianstad hade jag inte börjat läsa på högskola överhuvudtaget, säger Simon.
Simon berättar att han befann sig i en stuga i Norrbotten tillsammans sin kusin och farmor den 11 juli då antagningsbeskeden skickades ut till landets studenter.
– Först försökte jag gå in och kolla antagningsbeskedet på mobilen, men på den hade jag inte någon täckning. Lyckligtvis hade min farmor en dator med Internetuppkoppling som jag kunde gå in och kolla på. Vi blev alla jätteglada när vi läste att jag blivit antagen, och jag ringde mamma och pappa direkt och berättade den glada nyheten, säger han.
Utbildningen Digital Design på Högskolan Kristianstad ges i två varianter, nätbaserad och högskoleförlagd. Simon valde den senare varianten och kommer att flytta ner till Kristianstad för att studera på campus.
– Jag håller på att leta efter studentlägenhet nu och tror inte att det kommer att bli något problem att hitta boende. Kristianstad som studieort passar mig perfekt eftersom det är lagom stort, säger Simon som inte varit längre ner i landet än Halmstad tidigare.
Att Simon bara hade Kristianstad som enda studiealternativ berodde på att han inte hittat något bättre när han surfat runt på Internet och tittat på alla digitala designutbildningar vid landets olika lärosäten.
– Utbildningen på Högskolan Kristianstad var det enda som kändes riktigt rätt. När jag kollade in hemsidan och tittade på filmerna där fick jag en bra känsla, det verkar vara en bra atmosfär på högskolan.
Att Simon vill syssla med digital design har han vetat länge.
– Jag håller på med grafisk och digital design på fritiden och hoppas kunna hitta drömjobbet inom detta område i framtiden, säger han.
Han har höga förväntningar på sin treåriga utbildning och längtar till terminsstart.
– Jag ser verkligen fram emot att börja plugga i Kristianstad och hoppas att studietiden blir de roligaste åren i mitt liv!
Högskolan Kristianstad var ett självklart val
Daniella Löfquist ska läsa på Sjuksköterskeprogrammet till hösten.
Daniella Löfquist, 25 år från Sölvesborg, vill bli barnmorska. Därför sökte hon in till Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Kristianstad. I hård konkurrens fick hon för några dagar sedan veta att hon knipit en plats på den eftertraktade utbildningen.
– Det är ju såklart extra kul när man vet att det bara är drygt var tionde sökande som blir antagen, säger Daniella.
Hennes val av Högskolan Kristianstad var nästan en självklarhet.
– Dels är det nära Sölvesborg som har väldigt bra förbindelser med Kristianstad, och så har utbildningen väldigt bra rykte och man vill ju ha en så bra utbildning som möjligt och kunna känna sig trygg med den i ryggen när man sedan ska ut på arbetsmarknaden.
Daniella har många nöjda bekanta som läst till sjuksköterska i Kristianstad och som pratat gott om utbildningen.
– Sjuksköterskeprogrammet i Kristianstad innehåller också en stor del verksamhetsförlagd utbildning, VFU, vilket är jättebra för någon så oerfaren av vårdyrket som jag är. Praktiskt arbete på ett sjukhus betyder mycket för mig!
Efter studenten började Daniella jobba som timanställd på sin pappas textiltryckeri och har inte förrän nu, sex år senare, bestämt sig för att våga satsa på sin dröm.
– Tidigare visste jag inte om jag skulle orka plugga till barnmorska, det kommer att ta mig drygt fem år totalt, men kände att det är det jag verkligen vill och bestämde mig för att köra!
Eftersom hon känner till Kristianstad väl, både som handels- och nöjesstad, vet hon att hon kommer att trivas att även plugga här.
– Vem vet, kanske flyttar jag till staden så småningom!
PA-utbildningen har bra rykte
Även Lars Jönsson, 29 år från Höör, kom in på sitt förstahandsval, som var Personal och Arbetslivsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Eftersom han visste att hans betyg inte skulle räcka satsade han allt på högskoleprovet. En satsning som gick hem.
– Jag kände mig både lättad och glad när jag fick beskedet, säger Lars.
Lars är utbildad kock och hade jobbat i restaurangbranschen i tio år då han för 1,5 år sedan fick akuta besvär av sin diskbråck och ischias, något som satte stopp för vidare restaurangarbete.
– Jag fick helt enkelt tänka om, välja en annan yrkesbana och göra något nytt, säger han.
Han hade hört talas om Personal och Arbetslivsprogrammet i både Lund och Kristianstad.
– Det som gjorde att Högskolan Kristianstad blev mitt förstahandsval var att det finns verksamhetsförlagd utbildning, VFU, i PA-programmet och så hade jag hört mycket gott om högskolan som lärosäte.
Lars kommer att pendla till Kristianstad från Höör.
– Jag blev förvånad över att det var så bra kommunikationer till högskolan och att det bara tar mig en timme från dörr till dörr, den tiden kan jag bland annat använda till att plugga, säger han.
Efter utbildningen hoppas han kunna jobba med att vidareutveckla personal på något företag.
– Min förhoppning är att få arbeta med att utveckla personalen att jobba bra ihop som grupp och ha en bra kommunikation. Att få en avdelning att växa ihop till ett bra team. Det är min dröm att få arbeta med när jag är klar med studierna, avslutar Lars.
Text: Leila Rudelius