Bättre omhändertagande av mångbesökare på akutmottagning
En ny studie genomförd vid Centralsjukhuset i Kristianstad visar att besökssiffrorna för de patienter som upprepade gånger söker vård på akutmottagningen, så kallade mångbesökare, sjönk efter att en ny modell för omhändertagande införts.
Resultatet av studien visar att de 12 patienter som ingick i studien minskade sina besök på akutmottagningen med 55 procent (73 besök) från 131 besök till 58. Besvären de sökte för var ofta de samma även om anledningen skiftade mellan de olika besöken. Vårdpersonalen upplever att besökarna söker vård på fel vårdnivå och att problemen bättre skulle tas omhand i till exempel primärvård eller annan instans utanför den slutna vården.
Den nya modellen innebar att en sjuksköterska från akutmottagningen tar kontakt med patienterna för ett samtal om hur de själva upplever sin situation och sina besvär. Därefter gör ett team bestående av sjuksköterskan, kurator, apotekare och arbetsterapeut en gemensam bedömning av den samlade dokumentationen och ger förslag på åtgärder som ska kunna förbättra situationen för patienten.
Enligt en ny rapport från Region Skåne skulle regionen spara 20 miljoner kronor per år om denna grupp av patienter kom till rätt vårdnivå från början och fick det stöd som behövs i deras närmiljö. Enbart för de patienter som ingick i denna studie innebar minskningen av akutbesök en minskad kostnad med 262 800 kronor.
Lena Persson, doktor i medicinsk vetenskap, och Liselotte Jakobsson, doktor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Kristianstad.