Bengt Ingvarsson är årets pedagog
Bengt Ingvarsson fick 2014 års Pedagogiska pris vid Högskolans dag.
– Det känns hur bra som helst, utbrister han glatt efter utmärkelsen.
Det är tydligt att det betyder mycket för Bengt Ingvarsson att få högskolans pedagogiska pris.
– Men det viktigaste är nog ända att få uppskattning i det dagliga arbetet för det man gör. Jag får mycket positiv feedback från mina studenter och från mina kollegor, men jag har en känsla av att vi generellt kan bli mycket bättre på att ge varandra en liten klapp på axeln nu och då, säger Bengt.
Hans absoluta övertygelse är att läraren spelar en helt avgörande roll för utfallet av elevers eller studenters lärande och att det är här den stora utmaningen att vara lärare ligger.
– Ju svårare saker som avhandlas ju mer betydelsefull är läraren. Det viktigaste är enligt min mening att läraren till fullo engagerar sig i sina studenter och bistår dem i sitt lärande. Sen kan detta engagemang ta sig olika uttryck och en lärare kan onekligen vara bra på olika sätt. Det handlar ju ytterst om att skapa en positiv lärandemiljö med delaktiga och ansvarstagande studenter som tillägnar sig de kunskaper och färdigheter som framgår av kursplanen, säger han.
Kännetecken för en bra lärare
En god lärare är enligt Bengts mening en lärare som ständigt utvecklar sina ämneskunskaper och som alltid är väl förberedd, med utgångspunkt från den egna ämnesförståelsen noga planerar sin undervisning, är engagerad, delaktig, positiv, utmanande och som kan ställa krav.
– En bra lärare ska också kunna skapa en positiv lärandemiljö med delaktiga studenter som tar eget ansvar för sina studier, är tydlig och strukturerad och som kan förklara och diskutera komplexa sammanhang så att studenter förstår, varierar sin undervisning, förmedlar meningsfull kunskap, hjälper studenterna med studieteknik och som utformar bra examinationsuppgifter, utvärderar sin undervisning och som utvecklas i sin lärarroll och kopplar sin undervisning till aktuell didaktisk forskning.
Bengt tycker dock inte att han själv besitter alla dessa egenskaper och färdigheter.
– Nej det gör jag definitivt inte, men jag försöker så gott jag kan! Det handlar mycket om att ha tid att förbereda sig, och jag har valt att så långt möjligt fokusera på min undervisning.
Är dålig på namn
Bengt menar att det är en sak att ha goda ämneskunskaper och en annan sak att i undervisningssituationen kunna förmedla dessa på ett klokt sätt.
– För mig är det självklart att jag som lärare först till fullo måste förstå ämnesinnehållet för att därefter planera hur jag på bästa sätt skall lägga upp min undervisning. Jag lägger ner mycket tid på att organisera min undervisning med utgångspunkt från tydlighet, struktur, förståelse och konkretion. Jag använder mig gärna av metaforer och liknelser och tränar studenterna i att ta på sig "magiska glasögon" för att se och uppleva den mikroskopiska världen. Ett bra lärande har enligt min mening sin utgångspunkt i det konkret erfarna och upplevda.
Han tycker emellertid att det finns massor att göra bättre för egen del.
– Jag är till exempel mycket dålig på att lära mig namnen på mina studenter vilket är något besvärande. Jag har över huvud taget svårt att lära mig saker och ting utantill vilket också präglar min kunskapssyn. Jag brukar något tillspetsat påstå att det man inte förstår kan man vara utan. Man måste enligt min mening förstå naturvetenskap för att kunna tycka att det är kul!
Fick gå sin egen väg
Bengt föddes 1949 i Kiaby, utanför Kristianstad, och växte upp på en gård där föräldrarna drev ett lantbruk.
– Jag hade en härlig uppväxt och stimulerades av mina föräldrar till att gå min egen väg och göra det som jag ville. När mina kompisar spelade bandy så försökte jag göra piruetter på mina nyinköpta konståkningsskridskor. Jag var inte speciellt intresserad av lantbruk men gillade att gå i skolan och att få lära mig nya saker, berättar han.
Efter realskola och gymnasium i Kristianstad blev det kemi-och biologistudier i Lund som slutade med att Bengt disputerade i biokemi/cellbiologi 1979. Han har alltid varit intresserad av att undervisa och valde därför att bli lärare.
– Jag arbetade som lärare i grundskolan och i gymnasieskolan i 15 år innan jag anställdes som lektor i kemi vid Högskolan i Kristianstad 1994 och har aldrig ångrat mitt yrkesval, säger han.
– Det är av någon konstig anledning lika kul idag som för 35 år sen att möta studenterna i undervisningen!
Bengt har disputerat i zoofysiologi vid Lunds universitet och är anställd vid Högskolan Kristianstad som universitetslektor i kemi, men utbildar även i biologi. Han undervisar på lärar- och biologiutbildningen, Lärarlyftet samt fristående kurser. Bengt har varit studierektor, biträdande prefekt och programansvarig för både lärarutbildning och biologiprogrammet. Han har också varit drivande i att utveckla kurser inom sina ämnesområden, utvecklat och arbetat med kurser i biologi och kemi-didaktik och varit intresserad av att koppla undervisning till vardagskemi. Bengt har också hela tiden varit aktiv inom kurser innehållande verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Vid utnämningen, som skedde under Högskolans dag, poängterades hans ambitiösa arbete att koppla VFU till de teoretiska delarna av utbildningen.
"Den höga akademiska ambitionsnivån för dessa kurser är grundad dels i hans egna beprövade erfarenhet och i forskningsresultat. Bengt har inom forskningsmiljön LISMA (Learning in Science and Mathematics) följt forskning inom de naturvetenskapliga ämnenas didaktik och arbetat med egen kompetensutveckling i det ämnesdidaktiska fältet" stod det att läsa i motiveringen i valet av pristagare.
– Jag har fått vara med om en fantastisk resa under mina 20 år på högskolan! Utöver undervisning och forskning har jag arbetat med att utveckla och leda olika lärarutbildningar i naturvetenskapliga ämnen mot grundskolans senare år och gymnasieskolan samt att utveckla och leda högskolans båda biologprogram.
Bengt bor idag i ett gammalt hus vid Revhaken i Åhus tillsammans med sin fru Eva, som också är lärare.
– Vi har varit gifta i 40 härliga år och har tre barn och sju barnbarn, berättar han.
Många järn i elden
För Bengt har det alltid varit viktigt att fylla tillvaron med andra saker än jobb.
– Jag är till exempel helt galen i trädgårdar och tillbringar mycket tid med att utveckla vår egen trädgård. Jag är också mycket intresserad av konst och musik och sjunger i två körer. Jag har till exempel den stora glädjen att få sjunga i en kvintett och det är magiskt att ett par gånger i veckan försvinna in i körmusikens fantastiska värld.
Han ordnar konstresor tillsammans med hustrun Eva där de tillsammans med vänner och bekanta utforskar konstens värld. Han utforskar också Europa med okända och spännande människor genom att arbeta som reseledare ett par gånger om året.
– Min familj betyder naturligtvis mycket för mig och att få träffa barnbarnen hemma i Åhus på sommaren är ju som kronan på verket!
För den summa pengar som ingår i utmärkelsen till det pedagogiska priset tänker Bengt resa långt iväg och utforska något om skola och undervisning i ett nytt spännande land. Han tänker jobba ytterligare något år innan han går i pension och har inte några specifika drömmar som han vill uppfylla.
– Det i särklass viktigare för framtiden är att få vara frisk. Har man hälsan så har man faktiskt allt, och det tål att tänka på varje dag. Jag vill också gärna mogna i trädgårdens, musikens, konstens, resornas, familjens och vännernas värld, avslutar Bengt ödmjukt.
Motivering
Den förkortade motiveringen till utmärkelsen lyder: "Bengt är ett levande exempel på att läraren spelar en helt avgörande roll för utfallet av studenters lärande. Han ställer alltid upp för studenterna och menar att "ju svårare saker som avhandlas, desto mer betydelsefull är läraren". Det viktigaste för Bengt är att läraren till fullo engagerar sig i sina studenter och bistår dem i sitt lärande. Detta engagemang kan ta sig olika uttryck och en lärare kan onekligen vara bra på olika sätt. Det handlar ju ytterst om att skapa en positiv lärandemiljö med delaktiga och ansvarstagande studenter som tillägnar sig de kunskaper och färdigheter som framgår av kursplanen. Detta gör Bengt.
De kurser Bengt är verksam inom får goda utvärderingar och vitsord från de deltagande studenterna. Bengt är en oerhört engagerad lärare som "släpper allt" för att förbereda sig för sin undervisning – ett mycket uppskattat engagemang bland studenter och kollegor. Sist, men inte minst, var Bengt huvudansvarig för den självutvärdering inom biologi som efter förtjänstfullt genomförande skickades in till Universitetskanslersämbetet och gav ett gott resultat för Högskolan Kristianstad."
Läs mer om forskningsmiljön LISMA (Learning in Science and Mathematics) vid Högskolan Kristianstad och högskolans Pedagogiska pris.
Text: Leila Rudelius
Foto: Jeanette Thelander