Blev specialpedagog för att skapa en skola för alla
Specialpedagogen Kenneth Jansson.
Att det specialpedagogiska programmet vid Högskolan Kristianstad nu fått ännu en godkänd kvalitetsstämpel av Universitetskanslersämbetet är något som gläder många. Inte minst Kenneth Jansson som tog sin yrkesexamen vid Högskolan Kristianstad i våras och direkt efter avslutad utbildning fick en fast heltidstjänst som specialpedagog på Borgarskolan, som är Malmös största kommunala gymnasieskola.
– Jag trivs jättebra och är så glad över att ha tagit min yrkesexamen vid Högskolan Kristianstad som håller hög kvalitet enligt Universitetskanslersämbetets utvärdering, säger Kenneth som tycker att den specialpedagogiska utbildningen vid Högskolan Kristianstad håller mycket hög kvalitet.
Kenneth Jansson hade siktet klart för sig. Han ville vara med att utveckla en skola för alla! Efter att under fem år ha läst olika kurser vid Högskolan Kristianstad, Lunds universitet och Malmö högskola och 2005 kunnat ta ut sin gymnasielärarexamen och därefter jobbat på Humanus gymnasieskola i Lund kände han att han var redo att ta nästa steg. 2010 påbörjade han sina tre-åriga distansstudier vid Högskolan Kristianstad för att bli specialpedagog.
– Jag valde inriktning utifrån ett demokratiskt perspektiv och jag tycker att det är viktigt att titta på de organisatoriska faktorerna och strukturer som påverkar skolgången för elever, säger Kenneth.
Värnar de svagare eleverna
Kenneth tycker att skolan ska lyfta specialpedagogiken till en strukturell nivå.
– Det är inte bara funktionshinder utan även politiska, kulturella och ekonomiska faktorer som påverkar studieresultaten, menar han.
Kenneth vill som specialpedagog vara en kraft i skolan som värnar de svagare eleverna och deras intressen.
– Många skolor har ingen specialpedagog alls och oftast är det så att man nöjer sig med att anställa en specialpedagog och tycker att man har gjort sitt med det.
Det menar Kenneth är fel. På den skola han nu arbetar är han ensam specialpedagog på 1300 elever.
– Det är såklart för lite! Det finns ett stort sug efter specialpedagoger inom gymnasieskolor över hela landet, och när jag var färdigutbildad var det lätt att få jobb. Problemet är att huvudmännen inte har resurser att anställa fler, säger Kenneth.
Personlig koppling till lärarna
Han kan verkligen rekommendera fortsatta studier till specialpedagog, även om det är tufft att både jobba och studera samtidigt.
– Jag jobbade 90 procent och studerade halvtid i drygt tre års tid och fast det var tufft så ångrar jag det inte för en sekund. Utbildningen höll mycket hög kvalitet och det var en stor variation på föreläsningarna.
Med stor variation menar Kenneth att det både var väldigt kunniga och meriterade lektorer och adjunkter som undervisade, liksom externa föreläsare som ligger i framkant inom det specialpedagogiska forskningsfältet.
– Eftersom Högskolan Kristianstad är ett relativt litet lärosäte fick vi studenter en väldigt personlig koppling till och ett personligt bemötande från de ansvariga lärarna, vilket var jättebra!
Livet kommer emellan
Kenneth nämner gång efter annan sin huvudlärare och examinator Christer Ohlin och menar att hans individualiserande av studenterna och hans hänsynstagande till varje persons livssituation gjorde att den svåra ekvationen arbete och vidare studier gick att få ihop.
– Christers genomgående replik var "Livet kommer emellan". Det var något som han och andra lärare tog stor hänsyn till, vilket gjorde studierna lättare att genomföra.
Nu håller Kenneth parallellt med sitt nya jobb på att läsa in en master i specialpedagogik vid Malmö högskola, något som kan gå snabbare än väntat eftersom Kenneths examensarbete vid Högskolan Kristianstad håller så hög kvalitet att den troligtvis kan räknas in i masterutbildningen.
– Trots att jag trivs fantastiskt bra med mitt yrkesval har jag en hemlig dröm om att någon gång kunna gå vidare och forska inom specialpedagogiken, avslöjar Kenneth, som allt mer börjar framstå som en skolans Robin Hood.
Läs mer om Specialpedagogiskt program vid Högskolan Kristianstad.
Läs Kenneth Janssons examensarbete "En kritisk studie av gymnasieskolan och den specialpedagogiska praktikens sociala konsekvenser" (pdf, 1,1 MB) (pdf, 1111 kB)från Specialpedagogprogrammet vid Högskolan Kristianstad vårterminen 2014.
Text: Leila Rudelius
Foto: Lina Nilsson