Forskare från högskolan inbjudna till World Water Week
Forskare från hela världen samlas denna vecka i Stockholm för att diskutera frågor kopplade till världens vattenförsörjning. Två av dem, Jean O. Lacoursière och Lena B.-M. Vought forskare vid Högskolan Kristianstad, ska hålla ett anförande under ett av de seminarier som äger rum.
– Det är en stor ära att ha blivit inbjuden att tala på denna konferens som vi besökt i många år men aldrig tidigare fått möjligheten att presentera vår forskning under, säger Jean O. Lacoursière, biträdande professor i vattenvård vid Högskolan Kristianstad.
Jean är tillsammans med Lena B.-M. Vought, biträdande professor i limnologi vid Högskolan Kristianstad, inbjuden av EAWAG – Sandec som är ett av världens ledande forskningsinstitut inom vatten. Högskolan Kristianstads forskare är en del av seminariet "From Faecal Sludge to Fuel: Safe Sanitation with Business Opportunities" som hålls på onsdag eftermiddag, och Jean och Lena fokuserar i sitt anförande på den centrala roll fekal slamhantering har på hållbarheten.
– Vår presentation handlar om ekostad-visionen, grön ekonomi, klimatanpassad utveckling och innefattar vår forskning som sedan 1990 varit inriktad på förvaltning av vattenresurser och hur akvatiska ekosystem fungerar både i Europa och Mekongområdet, säger Jean.
Jean O. Lacoursière initierade det internationella projektet CITYBLUES++, där forskare i Europa och Asien delar kunskaper om olika vattenhanteringsåtgärder i och runt städer.
– Det främsta målet med forskningsprojektet är att få rent dagvatten att flyta genom och ut ur städer; att få in grön energi i form av biogasproduktion genom avloppsvatten, biomassa från vattenväxter och inhemskt industriellt organiskt material; och att stärka och trygga livsmedelsförsörjningen genom att använda sig av den biprodukt av slam som bildas vid biogasproduktion till att förbättra åkerjorden, och tillsammans med resursbaserade avloppssystem främst för urin återhämtning ersätta handelsgödsel, säger Jean.
World Water Week grundades av Stockholm International Water Institute (SIWI) 1991 för att öka medvetenheten om vattenfrågor. Till den konferensen som hålls i Stockholm kommer inte bara ledande forskare utan även engagerade representanter från världens olika regeringar, det civila samhället, företag och internationella organisationer. Det utbyts kunskaper, erfarenheter och bildas nätverk som kan leda till nya samarbeten och partnerskap. Årets tema är vatten och energi, grunderna för mänsklig utveckling. Över hundra olika seminarier, workshops och evenemang äger rum under veckan. Seminariet där Kristianstadsforskarna deltar innehåller två sessioner som täcker alla aspekter av fekal slamhantering (FSM), följt av en diskussion med flera intressenter med fokus på energiåtervinning och FSM som en integrerad strategi för en hållbar sanitet baserad på lönsamma företag.
– Huvudbudskapet i vår presentation är att vetenskap och teknik sällan är flaskhalsen, att näringslivets och samhällets engagemang är avgörande och att "FSM till energi" kan vara en betydande del av att nå finansiell hållbarhet, säger Jean.
I seminariet deltar även experter från andra universitet, myndigheter, institut, organisationer och föreningar från bland annat USA, Tyskland, Holland, Norge och Sydafrika.