Havsresans fältvecka var givande
Under Havsresans fältvecka undersökte mikrobiologer, biomedicinanalytiker, landskapsvetare, marinekologer och andra från bland annat Högskolan Kristianstad vattenmiljön i Hanöbukten.
Forskare, dykare, fritidsengagerade marinarkeologer och biologer och många fler entusiaster har under fältveckan (som avslutades i söndags den förste juni) lärt skolklasser, allmänheten, myndighetspersoner, politiker och andra mer om havet i Hanöbukten. I havet, Åhus hamn och olika vattendrag i Kristianstad har man undersökt vattnet och tittat efter vad som gömmer sig där. Några av högskolans biologistudenter har bland annat varit ute med gymnasieelever vid Revhaken och hållit i olika aktiviteter som att håva och titta i mikroskop.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm och Lina Axelsson på Högskolan Kristianstad.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad, var bland annat och tog vattenprover ute vid Helge å tillsammans med kollegan Lina Axelsson, universitetsadjunkt i biomedicinsk laboratorievetenskap och doktorand i biomedicinsk laboratorievetenskap.
– Än så länge är det svårt att säga något om vattenkvaliteten och havsmiljön, men generellt kan vi se att det är cirka 20 grader i vattnet, vilket är varmt för årstiden, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm i fältarbete.
Det fanns tillgång till båtar under fältveckan men eftersom det i början blåste lite för mycket ute till havs fick många av vattenprovtagningarna göras från land. Men på torsdagen, under Kristi himmelsfärdsdag, åkte de olika frivilligarbetarna från bland annat Högskolan Kristianstad, Lunds universitet, olika myndigheter och föreningar ut med dykarna för att samla in bland annat vatten och musselprover. Musslor är bra indikatorer på hur havet mår.
– Musslor behöver något att fästa sig vid och det finns gott om vrak ute till havs utanför Åhus som är utmärkta fästpunkter. Vi kommer att analysera blåmusslorna på deras innehåll av bakterier och resistenta sådana, säger Ann-Sofi.
Ann-Sofi och Lina tog främst vattenprover för analys av både kemiska och biologiska parametrar. De ska till exempel analysera kväve och fosfor liksom algmassa, bakteriemängd, förekomst av antibiotikaresistenta bakterier och vibrio, som kan orsaka diarrésjukdomen kolera och ibland sårinfektioner. Andra vibrioarter kan orsaka sjukdom hos fisk och ryggradslösa djur, så kallade evertebrater, och på så vis påverka både vilda och odlade bestånd.
– Vårt primära syfte med provtagningarna är att få en bild av när och var det finns antibiotikaresistenta bakterier, vad de associerar med i miljön och om de mönster vi ser i resistensen stämmer med den vi ser hos människor, säger Ann-Sofi.
Fältveckan var givande och de olika datainsamlingar och provtagningar av Hanöbuktens havsmiljö runt Åhus och Kristianstad kommer nu att sammanställas och analyseras. Resultaten kommer att presenteras på Havets dag på Snickarhaken i Åhus den 30 augusti. Havsresan är Lunds universitets kunskapsprojekt som sedan 1990 har fört samman föreningar, företag, organisationer och myndigheter i deras verksamhet med anknytning till havet. Varje år arbetar man tillsammans med en värdkommun, och i år är det 400-års jubilerande Kristianstad som är värd. Havsresan går ut på att samla in ny och befintlig kunskap om havet och att sprida informationen för att öka både kunskap och engagemang. Därmed ökar också viljan att förvalta havet bättre. Det är Lunds Tekniska Högskola/Lunds Universitet som i år arrangerar Havsresan tillsammans med Vattenriket/Kristianstads kommun och bland andra Högskolan Kristianstad som medarrangör.
Läs mer om Havsresan.
Text: Leila Rudelius
Foto: Lina Axelsson och privat