Inspirerande International Day
För den som vill rusta sig för framtiden på ett spännande och roligt sätt och samtidigt skaffa nätverk och vänner för livet, är en kortare eller längre periods utlandsstudier en alldeles utmärkt idé. För att ge de egna studenterna i Kristianstad inspiration hade högskolan bjudit in Globala Skolan med lngela Roos och Janina Hemer Lundell i spetsen och ställt aulan till förfogande. l glashuset på våningen under bjöd högskolans egna gäststudenter på läckerheter från sina respektive hemländer, samtidigt som de svarade på frågor om både sina egna studier och sina hemuniversitet
Wen Xuan Feng serverade en typisk kinesisk rätt, dumplings.
Wen Xuan Feng från universitetet i Shanghai, har varit i Kristianstad sedan augusti förra året och studerar Urban Waters Management. Hon serverade en typisk kinesisk rätt, dumplings med kött, svamp och grönsaker, och är mycket nöjd med sina studier så här långt.
– Vi som går kursen har fjorton olika nationaliteter och det är intressant att ta till sig perspektiv och synpunkter som man inte hade kunnat få annars. Jag gillar också att vi arbetar mycket praktiskt, med diskussioner och exkursioner, det har vi ingen möjlighet till i Kina, säger Wen Xuan Feng.
Laura Opperman, Dennis Behlau och Jana Wanek från Tyskland studerar ekonomi vid Högskolan Kristianstad.
Apfelstrudeln hos de tre studenterna från universitetet i Münster, Laura Opperman, Dennis Behlau och Jana Wanek, hade strykande åtgång. De studerar ekonomi, kom till Kristianstad i mitten av augusti och åker tillbaka i mitten av januari.
– Här i Sverige är det en mer informell miljö än hemma i Tyskland, summerade de. Vi arbetar också mer i grupp och får därigenom bättre kontakt med både lärare och andra studenter.
Internationellt kontaktnät
Att bygga ett internationellt kontaktnät för framtiden är förstås värdefullt. Det kunde samtliga studenter som deltog som föreläsare på seminariet intyga. Johan Callermo genomförde en praktikantutbildning i sydafrikanska Durban och fick med sig nyttiga erfarenheter till Sverige.
– Jag åkte ut för att rädda världen, men insåg att det var jag som hade saker att lära. Så åk till ett annat land, lär dig och kom tillbaka och gör skillnad! Eller gör skillnad där, på plats dit du åker, sade Johan.
Rudy Mengesha, som genomförde sin MFS (Minor Field Study) om demokratifrågor i Ghana, vittnade också om viktiga erfarenheter och kontakter som hon kommer att ha nytta av i sin framtida yrkesutövning.
Rudy Mengesha, Linnéa Söderling, Joakim Söderling och Johan Callermo.
Syskonen Joakim och Linnéa Söderling berättade entusiastiskt om hur det gick till när deras fältarbete på plats i Gambia utmynnade i ett verkligt företag, "Smiling Cashew", där den bärande affärsidén är att sälja in ett koncept kring hur man skapar utveckling i u-länder genom handel. När de gjorde sin MFS på plats i två månader upptäckte de att de genom att köpa förädlade cashew-nötter direkt från de gambianska odlare de träffade, i stället för att låta oförädlade nötter ta omvägen genom exempelvis Indien, kunde ge odlarna bättre betalt. Samtidigt skapade det arbetstillfällen på plats i Gambia och ledde också till att svenskarna för första gången hade möjlighet att köpa Fair Trade-märkta och ekologiska nötter.
– Gambianerna vill inte ha bistånd, de vill ha arbetstillfällen så att de kan försörja sig själva, sade Joakim. Bistånd är bra i akuta lägen, till exempel efter en naturkatastrof. Men det är inte bra på lång sikt, eftersom det slår ut lokalt entreprenörskap och gör att människor ser sig själva som biståndstagare i stället för arbetstagare. Ett förhållande där en part ger och en annan tar emot kan heller aldrig bli jämlikt.
Utbyten är viktiga för högskolan
– Det internationella utbytet är viktigt för högskolan, säger Lise-Lotte Nilsson, som är internationaliseringsansvarig på Högskolan Kristianstad. Det gäller både de studenter som ger sig ut i världen och de studenter som kommer till Kristianstad från andra länder.
– Det finns ju de studenter som av olika skäl inte har möjlighet att åka iväg utomlands och för dem tillför våra gäststudenter ett internationellt perspektiv. Här har vi ungefär 300 utländska studenter varje år, de flesta utbytesstudenter.
De utländska studenterna kommer från hela världen, men framför allt från övriga Europa. De flesta studerar ekonomi.
– Det är ett ämne som lämpar sig väl för internationellt utbyte, men vi har också en hel del datastudenter och även många vårdstudenter, säger Lise-Lotte.
Text: Jeanette Thelander
Foto: Jeanette Thelander och Marie Gunnarsson Ekström