Kärleksförklaring till utbildning och vetenskap
Det bevisade inte minst rektor Sanimir Resic, som helt sonika stuvade om i programordningen och delade ut professorsbreven innan de berörda fick presentera sin forskning.
Rektor Sanimir Resic
– Ja, enligt programmet skulle det ha varit i omvänd ordning, men efter första missen tyckte jag att det blev bra och mer logiskt att de först fick sina professorsbrev och sedan höll sina första föreläsningar som professorer, sade rektorn efteråt och fick medhåll av sina medarbetare. Så då gjorde jag så med alla, man kan väl säga att det blev en lyckad fadäs!
– Den här dagen ska vara välkomnande och öppen för alla. Det ska vara högtidligt, men avslappnat och trevligt.
Först ut att bli installerad som professor var Lennart Mårtensson. Hans föreläsning hade rubriken "Soptippar, toaletter och annan skit" vilket fick mer än en att dra på smilbanden, trots det tunga ämnet miljöteknik som handlar om hållbarhets- och framtidsfrågor.
Professor Lennart Mårtensson
Christer Halldén fick sin professur i biomedicinsk genetik och gav åhörarna intressanta insikter i olika varianter av blödarsjuka, närmare bestämt von Willebrands sjukdom. Därnäst fick publiken stifta bekantskap med det av naturvetenskapen så omhuldade björndjuret, när Ingemar Jönsson installerades som professor i teoretisk och evolutionär ekologi.
Professor Christer Halldén
Professor Ingemar Jönsson
Sist men inte minst installerades Jonas Aspelin som professor i pedagogik och presenterade sin forskning om framför allt relationell pedagogik, där fokus ligger på den mellanmänskliga interaktionens betydelse för inlärning.
Professor Jonas Aspelin
Prorektor Ann-Sofi Rehnstam-Holm agerade konferencier under högtidligheterna och det var också på hennes initiativ som de biträdande professorerna (docenterna) uppmärksammades för sina insatser: Agneta Abrahamsson i hälsovetenskap, Peter Jönsson i psykologi och Bo Nilsson i musikpedagogik.
Även de disputerade och licentierade fick erkännande för sina forskningsarbeten. Atika Khalat, disputerad i folkhälsovetenskap, Agneta Jonsson, disputerad i barn- och ungdomsvetenskap samt Karin Höijer, disputerad i mat- och måltidskunskap med inriktning hem och konsumentkunskap och Helena Sjunnesson, licentierad i specialpedagogik.
Vicerektor Rutger Persson och Helena Sjunnesson, licentierad i specialpedagogik
För första gången delades också utmärkelserna meriterade respektive excellenta lärare ut. Dessa utmärkelser kommer nästa år att ersätta Högskolans pedagogiska pris. Det handlar förutom äran om extra lönemedel och en karriärstege för lärarna.
Jane Mattisson och Annika Fjelkner fick utmärkelsen excellenta och Daniel Einarsson och Camilla Siotis Ekberg fick motta utmärkelsen meriterade. I sammanhanget passade Ann-Sofi Rehnstam-Holm att rikta uppmuntrande ord till alla dem som inte kommit ifråga denna första gång.
– Bara för att man blivit funnen för lätt en gång, ska man inte ge upp, sade hon. Det gäller i alla sammanhang, och inte minst i den akademiska världen.
Högskolans pedagogiska pris delades alltså ut för sista gången och det gick till Bengt Ingvarsson, som bland annat arbetat mycket med VFU, verksamhetsförlagd utbildning. Därnäst var det dags för de båda studenterna Rebecca Hansson och Johanna Sylvander att ta emot Sparbanken 1826:s pris för Bästa kandidatuppsats inom ekonomutbildningen.
Rebecca Hansson och Johanna Sylvander
Det nya Samverkanspriset, som även innefattar en check på 20 000 kronor, gick till Bitte Müller-Hansen. Carina Centren från Svenskt Näringsliv som sitter i Samverkansrådet presenterade priset.
– Det vi har haft för ögonen är HKR:s vision om att utbilda Sveriges mest anställningsbara studenter, förklarade hon.
Årets alumn, det vill säga en före detta student som tagit examen vid HKR och som anses utmärka sig särskilt som representant för högskolan, blev Fredrik Neroth från PWC. I sitt tacktal sade han bland annat att han brukade rekommendera sina kollegor att anställa ekonomer från HKR.
Fredrik Neroth
– Ta de från Kristianstad, för de är bäst, brukar jag säga!
Sist på programmet stod en punkt som fick rektor Sanimir Resics hjärta att slå lite extra, nämligen utdelningen av guldmedaljen för Nit och redlighet. Britt Lindahl fick ta emot utmärkelsen för lång och trogen tjänst som statligt anställd. Hon går nu i pension efter 25 års statlig anställning.
– Vilken resa jag har fått vara med på med HKR, sade hon. Tänk, när jag började här så rymdes hela vår institution i baksätet på prefektens bil! Nu har vi fått det här fina området och högskolan har utvecklats enormt mycket på alla sätt.
Sanimir Resic och Britt Lindahl
– För mig är det en pojkdröm som går i uppfyllelse, sade rektorn. Det här är första gången som jag som myndighetschef får dela ut en guldmedalj! Jag hoppas att jag kan få en sådan själv någon gång i framtiden, när jag räknade efter kom jag fram till att jag har arbetat i 18 år i statlig tjänst nu, så chansen finns...
Under hela ceremonin stod begåvade Emelie Torstensson själv student på Malmö högskola, för flera olika sångpresentationer på temat 1960-tal. Bland annat stod "Fly me to the moon" och "L-O-V-E" på programmet. Det passade väl in i sammanhanget, inte minst med tanke på de många högtflygande kärleksförklaringar som de nyinstallerade professorerna och övriga utmärkta gav sina respektive från scenen, men också för dagen som helhet, som kan ses som en enda stor kärleksförklaring till utbildning och vetenskap.
Text och foto: Jeanette Thelander