Naturvetenskapsprojekt visar vägen i förskolan
Ett stort antal förskollärare och verksamhetsföreträdare sökte sig till Högskolan Kristianstad för att lyssna när de olika arbetslagen redovisade sina projekt.
Syftet med naturvetenskapsprojektet var att pedagoger inom förskolan skulle få en större förståelse om målstyrda processer och kunna utveckla ett professionellt yrkesspråk kring undervisningen genom fördjupad kunskap. Med sina nya redskap skulle de sedan stimulera barns lärande och nyfikenhet inom området naturvetenskap.
– Anledningen till att vi valde att fokusera på just ämnet naturvetenskap var att Skolinspektionen under en längre tid efterlyst att naturvetenskapliga perspektiv behövde synliggöras i förskolan, säger Laila Gustavsson som tillsammans med Susanne Thulin, båda universitetslektorer i pedagogik vid Högskolan Kristianstad, stått bakom projektet.
Laila Gustavsson och Susanne Thulin står bakom naturvetenskapsprojektet vid Högskolan Kristianstad.
Under resans gång har Laila Gustavsson handlett arbetslagen från Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv och Ängelholm medan Susanne Thulin har haft hand om arbetslagen från Klippan, Åstorp, Bjuv och Örkelljunga.
– Utöver gemensamma träffar för hela gruppen har vi haft enskilda handledningsträffar då vi bland annat diskuterat de olika teman som arbetslagen valt att arbeta med samt diskuterat innehållet i boken "Undervisning i förskolan", säger Laila.
Över förväntan
Projektet har fallit väl ut och fungerat över förväntan.
– Så väl förskollärare som beslutsfattare har insett värdet av att arbeta med naturvetenskap på ett systematiskt sätt i förskolan. Lärare som är engagerade och pålästa kan väcka barnens upptäckarglädje och experimentlust samt lägga grunden till ett intresse för naturvetenskap vilket i sin tur kan få många positiva effekter för framtiden, säger Laila.
Redovisningen av projektet, som gjordes på Högskolan Kristianstad, kommer bland annat ligga till grund för de forskningsresultat som kommer att presenteras i sommar. I september åker Laila och Susanne till Kreta för att delta i den internationella forskningskonferensen EECERA (European Early Childhood Education Research Association).
– Då kommer vi bland annat att kunna presentera delar av resultaten från vår forskningsrapport. Vi är stolta över att få företräda Högskolan Kristianstad i detta sammanhang, säger Laila.
Nå fram till barnen
Git-Marie Nilsson är förskollärare i Ängelholms kommun och en av dem som deltog i projektet.
Piroska Möller, förskollärare i Åstorps kommun.
– Innan vi gick in i projektet kunde jag i ärlighetens namn inte mycket om naturvetenskap, men efter att ha läst en hel del litteratur som berörde ämnet så kände jag mig betydligt mer förberedd inför exempelvis olika naturvetenskapliga experiment som visade sig vara mycket uppskattade bland barnen, säger Piroska.
Lars- Ola Olsson är utvecklingschef i Örkelljunga kommun och han menar att projektet har ökat den pedagogiska kompetensen i kommunens förskolor.
Lars- Ola Olsson, utvecklingschef i Örkelljunga kommun.
– Samarbetet med Högskolan Kristianstad har gjort det möjligt att knyta forskning till det pedagogiska arbetet. Efter det lyckosamma projektet i förskolan planerar vi att titta vidare på andra verksamheter där modellen skulle kunna fungera i lika stor utsträckning, exempelvis fritidshemmen, säger Lars- Ola.
Text och foto: Jerry Carlsson