Studenter presenterar framtidens vardagsteknik
Studenter demonstrerar sina idéer kring det interaktiva huset.
Studenter från Datasystemutvecklingsprogrammet vid Högskolan Kristianstad har tidigare fått i uppgift att utveckla ett smart hem som skulle kunna manövreras via exempelvis en mobiltelefon, dator eller fjärrkontroll.
− Tanken bakom projektet är att de tekniska lösningarna ska kunna användas i hälsosammanhang. De ska till exempel kunna underlätta vardagen för dem som begränsas av olika funktionsnedsättningar, säger Daniel Einarson, lektor i datavetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Daniel Einarson, lektor i datavetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Projektet har testats vid Riksgymnasiet, ett gymnasium för handikappade.
− Utifrån deras verksamhet skalade vi upp problemområden till att omfatta tre olika rum, bland annat hur man genom handrörelser i luften skulle kunna fälla upp en rullgardin och hur man skulle kunna dra igång en fläkt om luftkvaliteten i ett rum är för dålig. Detta har sedan blivit vårterminens uppgift för de 19 studenterna från Magisterprogrammet i Inbyggda system, säger Daniel.
Spännande utmaning
Under presentationerna demonstrerade studenterna sina lösningar för kurskamrater och lärare. William Popovics och Alen Stevic presenterade stolt sin modell där man genom kroppsrörelser kan styra flera tekniska funktioner i sitt hem. Kinect, som normalt används som spelkontroll till spelet Xbox, avläser den närmaste omgivningen med en kamera och skickar signaler till datorn.
William Popovics och Alen Stevic, studenter på Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik, inriktning inbyggda system vid Högskolan Kristianstad.
− Det svåraste har varit att få datorn att lista ut var i bilden som människan befinner sig.
Det har dock varit en spännande och lärorik utmaning och vi är nöjda med slutresultatet, säger Alen.
Kan bli något riktigt stort
Sita Rami Reddy Sonnala från Indien tror att högskoleprojektet har alla förutsättningar att bli något riktigt stort i framtiden.
Sita Rami Reddy Sonnala från Indien blickar tillbaka på ett lyckosamt projektarbete.
− Det återstår en hel del arbete innan våra idéer går att lansera på marknaden i form av fulländade produkter, men jag är övertygad att vi kommer att nå dit så småningom, säger han och vill också passa på att hylla utbildningen.
− Den har verkligen inspirerat mig på alla plan. Kombinationen av praktik och teori ger mig de allra bästa förutsättningarna för att lyckas på arbetsmarknaden.
Text och foto: Jerry Carlsson.