Studenter utvecklar app för ett hälsosamt liv
Studenternas presentation av hälsoappen uppskattades av lärarna och sjukgymnasten Pia Schorrenberger.
Det var läraren Fredrik Frisk som kom på idén med hälsoappen.
− Jag har alltid haft ett utpräglat träningsintresse, dessutom är jag också svag för att mäta olika saker. Det saknades ett mobilt system som kunde känna igen rörelsemönster och jag tyckte därför att det var hög tid att göra något åt saken, säger Fredrik.
Den första prototypen presenterades i juni 2012.
− Även om grundtanken var god så fanns det en hel del att göra innan den skulle gå att använda i forskningsstudier inom folkhälsa. Systemet var otympligt och inte på något sätt användarvänligt, säger Fredrik.
Användarvänligt och effektivt
Även i år har utvecklandet av hälsoappen varit ett projektarbete för avgångsstudenterna på programmet. Och för att kunna göra systemet mer användarvänligt har de involverade studenterna Henrik Huynh, Patric Wilhelmson, Ali Abdulrazzak och Linus Johnsson frågat potentiella användare om hur de skulle vilja att systemet skulle vara utformat.
Den blivande datateknikingenjören Linus Johnsson demonstrerar hur hälsoappen fungerar.
−Utifrån dessa reflektioner och våra egna tankar har man nu lyckats utveckla ett system som både är användarvänligt och effektivt, säger Patric.
Utöver själva appen består systemet av fyra sensornoder som sätts fast runt benen.
−Genom att lägga mobilen mot sensorerna aktiveras systemet och man kan sedan övervaka sin stående utgångsposition i appen, säger Linus.
Ett perfekt komplement
Fysioterapeuten Pia Schorrenberger imponerades av studenternas presentation.
Pia Schorrenberger, fysioterapeut.
− De har gjort ett fantastiskt jobb. Appen kan bli ett perfekt komplement till min egen verksamhet genom att man på egen hand kan lära sig att stå i rätt utgångsläge i alla situationer. På så sätt kan man förebygga överbelastnings- och förslitningsskador, säger Pia.
Även Fredrik Frisk tycker att studenterna har nått en god bit på vägen mot en fulländad hälsoapp.
− I det stora hela tycker jag att de har lyckats mycket bra. Systemet går dock alltid att förfina. Nästa utmaning är att hitta en lösning som gör det möjligt att placera sensorerna mer precist på samma ställe varje gång de används samt att göra dem fysiskt mindre.
Läs mer om programmet Högskoleingenjör Datateknik.