Tävling med bara vinnare
Studenterna Ivana Vasic (Ekonomprogrammet), Mejra Ferhatbegovic (Digital design) och Julia Jedrzejczak (Gastronomiprogrammet) jobbade med ett case från Ikea och vann tävlingen.
– Vi har aldrig sett varandra förut, men det har varit lättsamt och kul att jobba ihop, summerade Karl Johan Bäckström, som studerar gastronomi. Eftersom vi i gruppen inte har någon historia ihop, har vi kunnat jobba med fullt fokus framåt.
Karl Johans grupp tog sig an ett case från Transformat, där uppdraget gick ut på att marknadsföra lokalt producerad mat efter säsong. Gruppen tog bland annat hjälp av storytelling och QR-kod.
– Eftersom jag pluggar digital design på distans, så har det här varit ett bra tillfälle för praktiskt arbete tillsammans med andra, det har varit både skoj och lärorikt, menade Martin Sjörén.
– Och jag lider av scenskräck, så redovisningen har varit en nyttig utmaning, tillade systemutvecklaren Henrik Larsson.
Den rebelliske tonåringen som just flyttat hemifrån, den upptagna studenten och den nyblivna singeln vars tidigare partner stått för all matlagning, var de kundgrupper som Ikeas grupp fokuserade på.
Resultatet blev en liten sensor som, kopplad till en app, i realtid talade om när till exempel potatisen var färdigkokt, och nästa steg i matlagningen skulle utföras. Allt för att underlätta den multitasking som är ett viktigt begrepp i sammanhanget.
– Oavsett hur det går i själva tävlingen, så är vi vinnare, menade Julia Jedrzejczak från Gastronomiprogrammet, medan gruppen väntade på juryns utslag. Vi har haft kul och lärt känna varandra och vi har haft ett bra samspel mellan våra studier och det praktiska arbetet med att lösa vårt case.
Alla studenter som deltog i casetävlingen ToY 12 hour challenge.
Även Sölvesborgshem och Experis Manpower Group bidrog med case till tävlingen. Efter en frukost som intogs medan juryn sammanträdde, var studenterna redo att ta emot både ris och ros. Juryn enades till slut om att ge förstapriset, 2000 kronor i resecheckar per person, till gruppen som löst Ikeas case.
– Det har varit jättekul att vara med i juryn, men det var svårt att utse en vinnare, berättade Anna Mendel från Connect Skåne. Vi hade många olika parametrar som skulle vägas in, som realiserbarhet, presentation och innovation till exempel. Och samtidigt som grupperna ska hålla sig till att lösa sitt case, ska de också vara kritiskt tänkande, kanske ge alternativa lösningar som företaget självt inte har tänkt på eller efterfrågat. Det kan vara en utmanande balans.
– Ikeas grupp tycker vi hade den mest innovativa lösningen och den bästa målgruppsanalysen, samtidigt är deras lösning fullt realiserbar, tekniken finns.
Efter prisutdelningen sken vinnarna som solen och receptet till framgång trodde digitala designern Mejra Ferhatbegovic var att studenterna gett varandra utrymme och haft en bra gruppdynamik.
– Vi har haft stor respekt för varandras kunskaper och det har nästan varit som om vi känt varandra tidigare när vi har jobbat.
– Det har varit en jättebra kontrast till allt det teoretiska man vanligtvis gör, tillade ekonomen Ivana Vasic. Vi fick också bra input när vi fick intervjua våra uppdragsgivare och ställa vilka frågor som helst. Det gjorde att vi under hela processen kunde förhålla oss kritiskt till uppgiften och avgränsa den.
Eric Jönsson, affärsutvecklare på Högskolan Kristianstad och studentinkubator på Krinova, betonade vikten av entreprenörskap och innovation. Det är i detta sammanhang som en tävling som ToY 12 Hour Challenge ska sättas in:
– Det handlar om att kunna driva, tänka kreativt utanför boxen och inte fokusera på de hinder som dyker upp utan att hitta vägar runt i stället.
Fredrika Braw, innovationsstrateg på Högskolan Kristianstad, var även hon nöjd efter tävlingen.
– Vi har haft kö av studenter i år som velat vara med. Vi knyter ihop kontakter mellan studenter och företag som är utvecklingsbenägna och nyfikna på nya idéer och det är något som alla tjänar på.
Text och foto: Jeanette Thelander