Vart är förskolan på väg?
Sverige har en väldigt bra förskollärarutbildning och ligger på andra plats i världen när det gäller att ha flest utbildad personal inom förskolan. Detta konstaterades under en paneldebatt som hölls på Malmö Högskola under rubriken "Vart är förskolan på väg?".
Under oktoberkvällens hearing, som lockat både allmänt intresserade av förskolefrågor, forskare, förskollärare och studenter, diskuterades bland annat varför kvaliteten inom förskolan ser så olika ut i olika kommuner, och att vissa förskolor i ekonomiskt och socialt utsatta områden i Malmö och på andra ställen missgynnas.
– Många gånger får dessa förskolor de sämst utbildade och mindre resurser. Frågan är om inte förskolan bidrar till social ojämlikhet i samhället, sade Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö högskola.
Man samtalade även om vad som krävs för att säkerställa den vetenskapliga grunden i förskolan, om karriärtjänster och utmaningen i att kompetensutveckla sig på kvällar. Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund, tyckte att man i större utsträckning skulle se till att integrera lärandet och leken i förskolan.
Susanne Thulin var både arrangör och satt i panelen.
Susanne Thulin, lektor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad och alumn från Forskarskolan i Barndom, lärande och ämnesdidaktik (FoBa), fick applåder när hon påminde om att det fortfarande på de flesta förskolor inte finns planeringstid inlagd i arbetstiden och att detta är en nödvändighet om man vill höja den vetenskapliga kvaliteten. Moderatorn Helena Smitt, kommunikationsansvarig på Malmö högskola, menade att förskolefrågorna borde intressera alla människor eftersom det är i förskolan allt börjar och som ligger till grund för vart Sverige är på väg. Hon utgick under hearingens två timmar utifrån följande fyra frågeställningar: Vad är en förskola på vetenskaplig grund, Vad är kunskapsutveckling i förhållande till ett förändrat uppdrag, vad innebär ämnesdidaktik i förskolan och behövs det, forskarskola – vad händer sedan?
Docent Cecilia Wallerstedt och professor Niklas Pramling från Göteborgs universitet samtalade med lektor Laila Gustavsson (mitten) från Högskolan Kristianstad, som forskar om undervisning i förskolan kopplat till naturvetenskapligt innehåll, om definitionen av ämnesdidaktik.
En bland åhörarna var Cecilia Wallerstedt, docent vid Göteborgs universitet och handledare i en forskarskola.
– Eftersom jag jobbar med didaktik och forskar om det tyckte jag det var mest intressant att höra diskussionerna om hur man ska definiera didaktik i förskolan, sade Cecilia.
Susanne Thulin och Agneta Jonsson, från Högskolan Kristianstad var nöjda med arrangemanget.
Arrangörerna Agneta Jonsson, lektor på Högskolan Kristianstad och alumn från FoBa var tillsammans med kollegan Susanne Thulin och professor Ingegerd Tallman-Broman från Malmö högskola, väldigt nöjda med hearingen. Sedan de tre forskarskolorna med inriktning mot förskola och yngre barn med särskilt fokus på "Barndom Lärande och Ämnesdidaktik" startade för sex år sedan har hittills 15 doktorer och licentiander examinerats, varav arrangörerna är tre av dem. Men samtliga i panelen hoppades på en rejäl ökning i framtiden.
– Jag ser tusentals licentiater från forskarskolor framför mig i förskolor runt om i Sverige, sade Kent Roslund, förskolechef i Halmstad Kommun hoppfullt.
Arrangörerna och deltagare i både panel och publik var nöjda med den konstruktiva diskussion som bjöds om vad kunskaperna och erfarenheterna från forskarskolorna hittills har inneburit för förskolan och hur de även i fortsättningen kan hjälpa till i arbetet med att föra förskolan framåt.
Text och foto: Leila Rudelius