Internationell skuggning av personal
I dag är sista dagen på International week, den kosmopolitiska vecka då Högskolan Kristianstad gästas av lärare, personal och studenter från olika håll i världen.
Fredrik Frisk, universitetslektor datateknik vid Högskolan Kristianstad och Njoto Benarkah, IT-coordinator at Faculty of Engineering vid Surabaya-universitetet i Indonesien.
Internationella veckan bjöd på en rad olika programpunkter, bland annat Staff training week som arrangeras på Högskolan Kristianstad för allra första gången. Administrativ personal från europeiska lärosäten har "skuggarbetat" tillsammans med sina svenska kollegor på högskolan. Under veckan fick gästerna besöka olika avdelningar och på nära håll studera högskolans administrativa arbete och campusliv.
− På så sätt får personalen möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter över gränserna. Det var inte helt enkelt att hitta en fungerande lösning som skulle passa både våra europeiska gäster och våra medarbetares tidsscheman så därför bestämde vi oss för att förlägga samtliga besök till en hel vecka och det beslutet visade sig vara uppskattat, säger Marie Gunnarsson Ekström, internationell handläggare på Högskolan Kristianstad.
"Ett mycket gott rykte i Tyskland"
Staff training week innehåller bland annat workshops, föreläsningar samt en kickoff för de studenter som ska studera eller göra sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, utomlands under nästa läsår.
− Efter kickoffen var det mingel med våra nuvarande utbytesstudenter som bjöd gästerna på smakprov från sina hemländer, och även på kompletterande information om exempelvis lärosäten i deras hemländer. Det var en mycket populär programpunkt, berättar Marie Gunnarsson Ekström som hoppas på att Staff training week ska bli en årligen återkommande tradition på högskolan.
− Hittills har jag bara fått positiva kommentarer av såväl gäster som medarbetare. Nu ska veckan utvärderas och sedan får vi se hur vi ska gå vidare.
Lesia Kimmel, som till vardags jobbar som koordinator på International Office vid University of Education i Baden-Württemberg i Tyskland, tyckte det var givande att följa den svenska motsvarighetens arbete på nära håll.
− Det har varit en mycket spännande vecka. Jag har haft förmånen att få utbyta idéer med mina svenska kollegor och har även fått många tips som jag kommer att ta med mig hem i bagaget. Högskolan Kristianstad har ett mycket gott rykte i Tyskland och är känt för att hålla en genomgående hög kvalitet i utbildningsprogrammen och för sitt framstående internationella arbete. Det har varit kul att få uppleva högskolan i verkligheten, säger hon.
Lesia Kimmel, en av de utländska gästerna som skuggade personalen i Kristianstad under Staff training week.
Samarbetar med Surabaya-universitetet
Men det är inte bara europeiska gäster som besöker lärosätet under den internationella veckan. På plats finns även mer långväga studenter och lärare från universitet och högskolor i utvecklingsländer inom ramen för utbytesprogrammet Linnaeus-Palme. Syftet med utbytesprogrammet är att integrera globala perspektiv i lärandet. Sjuksköterskeprogrammet har sedan 20 år tillbaka deltagit i utbytesprogrammet och har under veckan besök av studenter och lärare från Chaing Mai-universitetet i Thailand, som är ett av sjuksköterskeprogrammets totalt fem partnerskap.
Programområdet för datavetenskap deltar i programmet för första gången. I det inledande projektet, som pågår under ett år, samarbetar programområdet för datavetenskap vid Högskolan Kristianstad med Surabaya-universitetet i Indonesien. Projektet innehåller två planeringsresor där lärare och studenter besöker varandras lärosäten.
− Genom internationella möten vidgar vi våra vyer och får en ökad förståelse för andra kulturer. Erfarenheter som vi kan ha stor nytta av i vår egen undervisning och vårt eget lärande, säger Fredrik Frisk, programansvarig.
En av de som är på besök från Surabaya-universitetet är Njoto Benarkah, IT-coordinator at Faculty of Engineering. Även om Njoto Benarkah endast har hunnit följa arbetet på högskolan under några dagar är han redan många erfarenheter rikare.
− Den finns många likheter mellan Surabaya-universitetet och Högskolan Kristianstad. Gemensamt för båda lärosätena är exempelvis att undervisningen i hög grad baseras på föreläsningar och projektarbeten. Det ska bli mycket intressant att se vad det gränsöverskridande utbytet kan leda till på längre sikt, säger Njoto Benarkah.
Text och foto: Jerry Carlsson.