Mat och måltid - Nyhetsbrev oktober 2020
Höstterminen är nu i full gång! Det är en lite annorlunda höst på grund av coronaläget, men tack vare skickliga lärare och engagerade studenter fungerar det riktigt bra! Sedan terminens start har vi hybridundervisning som innebär att undervisningen anpassas för att minska smittspridningen och så mycket som möjligt sker digitalt. Vi möts också på campus i mindre grupper för kvalitetssäkrade kökspass, laborationer och studiebesök. Mat- och måltidsvetenskap involverar ju alla sinnen och det praktiska, kreativa, sociala och hantverksmässiga ska också få spelrum.
Här kommer höstens nyhetsbrev från mat- och måltidsgruppen på Högskolan Kristianstad!
Studera på distans till våren
Nu är det dags att anmäla sig till vårens utbildningar, sista ansökningsdag är 15 oktober.
Vill du fördjupa dina kunskaper om konsumtion och produktion av mat och måltider? Sök vårt internetbaserade Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap, kan läsas på helfart eller halvfart.
Vi erbjuder även flera kurser på distans inom området mat- och måltidsvetenskap. Bland annat har vi en ny kurs, Hem- och konsumentkunskap åk 7-9, som vänder sig både till dig som behöver minst 60 hp i ämnet hem- och konsumentkunskap och till dig som vill fylla på med ny kunskap.
Läs mer:
Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap
Alla program och kurser vid Högskolan Kristianstad
Madeleine läste på distans från Australien
På vårt magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap läser du tillsammans med studenter från olika delar av världen. Det ger möjlighet till ett givande internationellt erfarenhetsutbyte mellan studenter. Läs intervjun med vår alumn Madeleine Neff som läste programmet på distans från Australien.
The Master programme appealed to me as there were many aspects of public health foundations such as the food choice architecture, as well as exploration of ethical and legal issues around food.
Madeleine Neff had been working as a dietitian in a tertiary public hospital for her entire career and was eager to further her skills in public health. Working part-time and living on the other side of the planet, were no problems, since she studied the Master Program by distance. Read the interview.
Våra nya meriterade lärare
I maj 2020 befordrades Karin Höijer, universitetslektor i Mat- och måltidsvetenskap till Meriterad lärare efter att, i en gedigen granskningsprocess, visat prov på utmärkt pedagogisk skicklighet. Inte långt efter, i juni 2020 stod det klart att Maria Nyberg befordrats till docent och biträdande professor i sociologi inom ämnesområdet Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad. Vi är stolta och glada, det betyder mycket att ha sådan kraft i utbildningarna, stort grattis till Karin och Maria från lärarkollegor och studenter!
Framtidens mat och smaker i SVT:s Vetenskapens värld
Karin Wendin, professor i Mat- och måltidsvetenskap, rynkar på näsan åt hákarl. I SVT:s Vetenskapens värld pratade hon om framtidens mat och acceptans för nya livsmedel.
Vad ska vi äta i framtiden? Det var temat i Vetenskapens värld måndagen den 21 september när de tittade in i forskarvärlden för att se vilka möjligheter det finns för framtidens livsmedelsförsörjning. Duger den för våra kräsna smaklökar? Högskolans professor Karin Wendin medverkade i programmet och pratade om insekternas möjlighet som proteinkälla. Läs mer här!
Afternoon tea och insektsmat
Den 14 augusti bjöd Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap, in på Afternoon tea med temat insektsmat tillsammans med och på Kulturkvarteret, Stadsbiblioteket Kristianstad. Johanna berättade om vårt spännande forskningsprojekt "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" om vad som behöver göras för att insekter ska bli accepterat som en naturlig ingrediens i mat.
I vårens nyhetsbrev berättade vi om den lilla kokboken med smakprov på goda, nyttiga och hållbara insektsrecept. Nu har vi även tagit fram filmer tillsammans med Johanna när hon bakar bondkakor med syrsa och mjölmask och brownies med mjölmask.
Se när Johanna bakar insektsrecepten för fika
I behov av kompetensutveckling? Skräddarsy ett kurspaket
Högskolan Kristianstad och avdelningen för Mat- och måltidsvetenskap vill gärna medverka till ett livslångt lärande och relevant kompetensutveckling riktad mot företag och organisationer i det omgivande samhället. För er som yrkesverksamma inom mat- och måltidsbranschen finns det möjlighet att bygga ihop bra kurspaket med fristående kurser inom exempelvis livsmedelsmikrobiologi, livsmedelskemi, sensorik och egenkontroll. Ni kan även skapa egna uppdragsutbildningar. Läs mer här.
Exotisk frukt ska smaksätta ny burgare
Sebastians emulsion: hamburgerdressing smaksatt med baobab.
Varför välja en upptrampad väg när du ska göra ditt examensarbete? Varför inte ta ut svängarna lite extra och utvidga din kompetens när tillfället finns? Det gör Sebastian Andersson, som läser tredje och sista året på Gastronomiprogrammet. I sitt examensarbete har han utvecklat en ny och innovativ hamburgerdressing baserad på den exotiska afrikanska baobabfrukten. Läs hela intervjun här.
Har du ett projekt till våra gastronomistudenter?
Har ditt företag eller organisation några frågeställningar ni skulle vilja få belysta eller projekt det är dags att ta tag i? Kom gärna ihåg att du har möjlighet att engagera våra studenter från Gastronomiprogrammet! Den 8 december presenterar vi olika uppslag till projekt/examensarbete inför våren 2021. Hör gärna av er till viktoria.olsson@hkr.se om ni har några idéer som kan passa till kortare eller längre projekt.
En digital arbetsmarknadsdag kommer att hållas den 23 mars 2021. Ett event som gastronomistudenterna anordnar för att skapa kontaktytor med arbetsgivare och presentera vår fina utbildning.