Beslut om riktlinjer för campusförlagd utbildning hösten 2020
Pågående pandemi gör att Högskolan Kristianstads utbildningar måste omformas för att reducera risk för smittspridning. Osäkerheten innebär att ansvariga på alla nivåer kontinuerligt måste fatta beslut om hur utbildningarna påverkas, utifrån högskolegemensamma riktlinjer och utifrån instruktioner och rekommendationer som ges från regering och Folkhälsomyndigheten. Situationen ger också möjlighet till omprövning och utveckling mot nya, framtidsorienterade undervisningsformer. Efter krisen kan det visa sig att högre utbildning förändras stort.
Våren 2020 – radikal omställning från campus till distans
Under senare del av vårterminen 2020 skedde en radikal omställning. All campusförlagd utbildning gavs med kort varsel, så långt som det har varit möjligt, som distansutbildningar. De utbildningsmoment som inte kunde ersättas av distansalternativ sköts upp, ställdes in eller, i undantagsfall, gavs på campus med specialanpassningar för att reducera risk för smittspridning. Kortsiktigt fungerade omställningen väl, tack vare stora insatser av medarbetare och studenter. Men långsiktigt ökar riskerna för att studenternas lärande och upplevelse av utbildningarna påverkas negativt. Högskolan behöver nu planera för att successivt åter förlägga moment på campus, i den mån situationen tillåter det.
Hösten 2020 – hybridform kombinerar campus och distans
Utbildningsverksamheten vid Högskolan Kristianstad ska under höstterminen genomföras i hybridform, en blandform av campus och distans som rymmer nya, kvalitetssäkrande inslag. Omställningen innebär att smittorisken fortsatt reduceras samtidigt som studenternas lärande och positiva upplevelse av studier på Högskolan Kristianstad utvecklas. Det innebär att samtliga moment i Högskolans campusförlagda kurser under hösten 2020 omprövas utifrån följande principer.
- Moment som innebär en stor smittorisk och där distansalternativ på ett bra sätt kan ersätta campusförlagd undervisning ska ersättas med distansundervisning. Exempelvis föreläsningar som samlar många studenter tillhör denna kategori. (Folkhälsomyndigheten anger den yttre gränsen för hur stora studentgrupper som kan tillåtas att samlas).
- Moment som kan genomföras på campus med liten smittorisk och där distansundervisning inte ger fullgod ersättning ska genomföras på campus, med anpassningar om situationen så kräver. Exempelvis kan det gälla föreläsningar i mindre grupper, seminarier, laborationer och kliniska övningstillfällen.
- Nya moment införs i utbildningarna för att stärka studenternas lärande, upplevelse av närhet och social tillhörighet, samt för att stödja ett breddat deltagande. Exempelvis kan nya kursinslag utformas för att skapa personliga möten mellan studenter och lärare/mentorer och för att etablera kontakt mellan studenter. Speciellt bör nya inslag utvecklas för nya studenter under deras första års studier och för studenter med särskilda behov.
Alla medarbetare har, var för sig, ett ansvar för att utveckla och genomföra de nya hybridformerna. Dessutom måste alla medarbetare ha beredskap för att situationen kan ändras. Högskolan kan redan från terminsstart åter tvingas till en mer radikal omställning och mer renodlade distansalternativ.