12 över 12
Exakt klockan 12.12 någon gång per månad brukar vi hälsa dig extra välkommen till Glashuset i hus 7. Då kör vi vårt lunchkoncept "12 över 12" och fyller huset med allt från mat och innovation till musik och dans. Innehåll och veckodag varierar, men tiden är alltid den samma. Välkomna till 12 över 12.
Studenter i ledningen
Har du drömt om att sitta i en styrelse? Vill du få chansen att vara med i projektet "Studenter i ledningen"! Kom till ett inspirerande event som kan hjälpa dig i din framtida karriär.
Tid: 21 april 12.12–12.40
Plats: Glashuset hus 7
Tema: Paneldiskussion kring studenter i ledningsgrupper/styrelser
Till hösten lanserar vi ett nytt projekt som vi döpt till Studenter i ledningen. Idén är enkel. Styrelser och ledningsgrupper får in en student med nya, unga perspektiv och i gengäld får du med dig erfarenheter som kan stärka ditt CV rejält. Den 21 april arrangerar vi ett event där du får veta mer om projektet och inspireras av Jenny Birgersson, enhetschef på Region Skåne och Årets ledartalang 2018, som i en paneldebatt berättar hur styrelsearbetet påverkat hennes karriär.
Studenter i ledningen är ett delprojekt i arbetet mot att bli Årets studentstad och är ett samarbete mellan Kristianstads studentkår, Högskolan Kristianstad, Kristianstads kommun och Kristianstad näringsliv.
Cook along - Easter Ceasar salad
Tid: 12 april 12.12–12.40
Plats: Live via Högskolan Kristianstads Instagram
Kostnad: Helt gratis!
"Påsk-in Ceasarsallad" står det på menyn när Hanna och Malin, studenter från Gastronomiprogrammet, tillsammans med oss lagar ihop en påskinspirerad Ceasarsallad. Det ryktas att vi kanske även får testa på att baka en kaka i äggkopp. Häng med och laga mat med oss!
Recept och inköpslista
Till salladen:
Valfri grönsallad (roman, grönkål, spenat). Blanda gärna!
Kokt ägg, (gärna lite rinnig äggula).
Lax (kallrökt, rökt) är valfritt, kan uteslutas.
Till dressingen:
Majonnäs, ca 1 dl
Sardeller, 6-8 st
Västerbottensost, ca 50 g
Citron, 1 st (citroncest)
Vatten 0,5 dl
Till dillkrutonger:
Dagsgammalt bröd
Dill
Olivolja
Salt
Cook along - Hotta upp dina nudlar!
Nedan event har redan passerat men kolla in hur enkelt det är att laga denna supergoda nudelrätt
Tid: 27 januari 17.30–18.10
Plats: Live via Högskolan Kristianstads Instagram
Kostnad: Helt gratis!
Går det att hotta upp världens billigaste studentmat? Jajamän! Hanna och Malin från Gastronomiprogrammet visar hur det går till. Vi kommer att laga två varianter av nudlar, en härligt rätt man kan laga till många i en stekpanna eller imponera med på lunchen och en take-away ramen. Ramen är fin att ta med om du ska på en lunchdejt, till jobbet eller skolan och är ett bra alternativ att ha förberett i kylen om du har en hemtenta. Häng med! Handla och laga kvällsmat tillsammans med oss!
Recept och inköpslista
Till den lite enklare nudelrätten
Nudlar, 1 paket
Vatten
Ägg, 1 st
Valfri skivad ost
Att strö ovanpå: Sesamfrön, chiliflakes och salladslök, för mer lyx kan man ha lite skalade räkor eller avokado
Till take-away ramen
Förslutningsbar burk, 1 st
Nudlar, 1 paket
Mixade grönsaker till exempel strimlad morot, grönkål, purjolök, pak choi
Koriander (om man gillar det)
Chilipaste, 1 tsk (eller chiliflakes)
Misopasta, 1 tsk
Soja, 1 tsk
Att strö ovanpå: Sesamfrön, hackade nötter, ett kokt ägg för mer fyllig rätt.
Cook along - Enkel indisk gryta
Tid: 26 oktober 12.12–12.40
Plats: Live via Högskolan Kristianstads Instagram
Kostnad: Helt gratis!
Denna gång tar våra gastronomstudenter med dig på en resa österut och lagar en enkel indisk gryta – perfekt att göra matlådor av. Grytan kan kombineras med massa olika tillbehör, just idag väljer vi bröd och myntayoghurt. Hett och svalkande!
Recept och inköpslista
Gul lök, 1 st
Vitlök
Morot, 1 st
Ingefära, 1 bit
Garam Masala krydda
Krossade tomater, 400 g
Kokosmjölk, 250 ml
Torkade röda linser, 2 dl
Olja
Salt
Chapati (om du vill göra bröd till)
Mjöl, 5 dl
Salt, 1 tsk
Olja, 2 tsk
Ljummet vatten, 2 dl
Myntayoghurt
Turkisk yoghurt, 1 dl
Mynta
Citron, 1 st
Cook along - Superenkel svampsoppa med lyxmacka
Tid: 6 oktober 18.00–18.40 OBS! Annan tid
Plats: Livesänds via Högskolans Instagram
Kostnad: Helt gratis!!!
Ett bättre svampår kan vi knappast få! Därför kör vi höstens första cook along på just detta tema. Denna gång går vi utanför boxen och testar att köra 12 över 12 som ett kvällsevent. Det vankas en superenkel krämig champinjonsoppa med heta krutonger och därtill en macka med fantastisk ärtspread och smörstekta kantareller. Du hänger väl på och lagar?
Recept och inköpslista
Champinjoner, ca 500 g
Creme fraiche, 2 dl
Grönsaksbuljong
Bröd
Chiliflakes
Fänkålsfrön
Kantareller (så många du hittar i skogen …)
Gröna ärtor
Philadelphiaost
Tahini (sesampasta)
Citron
Mynta (om du vill)
Dill (om du vill)
Salt, peppar och smör
Cook along - Pulled Bananskal
Tid: 17 maj 12.12–12.40
Plats: Livesänds via zoom https://hkr-se.zoom.us/j/68478920141
Kostnad: Helt gratis!!!
Har du någonsin testat Pulled Bananskal? Häng med, för nu ska vi ta ett steg i att minska vårt matsvinn när vi ska lära oss att bananskalet faktiskt kan vara ett perfekt substitut att ha i mat. Som vanligt vankas det härliga tipsa om olika saker att pickla. Vi kommer även att få göra ett snabbt tortillabröd där allting sedan ska landa.
Recept och inköpslista
Bananskal från två omogna, ekologiska bananer
Olivolja
Vitlöksklyfta
Chilipulver
Spiskummin
Paprikapulver
Bbq-sås efter smak
Tortillabröd
1 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
1 nypa salt
Olivolja
1 dl kokande vatten
Mjöl till kavling
1-2-3-lag
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Valfria typer av grönsaker, vi kommer nog att använda rödlök, morot, någon form av sallad och kanske selleri.
Cook along - Pasta med Pesto Genovese
Tid: 16 april 12.12–12.40
Plats: Livesänds via zoom https://hkr-se.zoom.us/j/68049998276
Kostnad: Helt gratis!!!
Trött på att luncha själv? Ingen inspiration till lunch?
Häng då med våra gastronomstudenter Hanna & Malin på cook-along. Tillsammans tar vi oss steg för steg fram till dagens lunch.
Denna gång vankas Pasta med Pesto Genovese. Vi ska använda musklerna och göra den som den är tänkt att göras, i en mortel.
Vi ska även lära oss hur vi gör en egen pastadeg men givetvis går det lika bra med köpt pasta. Du kommer även få tips på annat att ha i en pesto, typ maskrosblad, solroskärnor osv.
Till efterrätt vankas det en enkel chokladmousse med kaffesump. Häng med du också. Inköpslistan hittar du nedan.
Recept och inköpslista

Pasta med Pesto Genovese
Lär dig göra din egen pastadeg med en härlig pesto därtill. Beräknad till cirka 4 pers.
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
Pinjenötter eller osaltad cashewnöt
ca 1 dl olivolja
Citron
50 gr parmesan eller annan stark ost.
Valfri pasta
Önskar man göra egen pasta så behövs ägg och durumvete och lite olja.
Enkel chokladmousse med kaffesump
120 gram valfri choklad, inte över 70% bara
2 dl grädde
1 dl Kaffesump som är torr
1 dl Florsocker
Missade du programmet? Här kan du se Cook along från den 16 april då vi gjorde pasta genovese.
Cook along - Världens smartaste tomatsoppa
Tid: 16 mars 12.12–12.40
Plats: Livesänds via zoom https://hkr-se.zoom.us/j/68049998276
Kostnad: Helt gratis!!!
Trött på att luncha själv? Ingen inspiration till lunch?
Häng då med våra gastronomstudenter Hanna & Malin på cook-along. Tillsammans tar vi oss steg för steg fram till dagens lunch.
Först ut tillagas världens smartaste tomatsoppa med smaskig pizza bianco därtill.
Recept och inköpslista
Världens smartaste tomatsoppa med pizza bianco
Möt soppan med oändliga möjligheter, som i olika steg kan bli olika maträtter. Beräknad till cirka 4 pers.
500 gr passerade tomater
2 dl iMat
½ dl olivolja
1 msk oregano
1 tsk salt
Libabröd
Crème fraîche
Valfri ost
Dill
Äpple
Solrosfrön eller pumpafrön
Nyfiken på att veta mer om Hanna och Malins utbildning? Här hittar du information om vårt Gastronomiprogram!
Ormskräck eller ormförtjust?
Tid: 5 maj 12.12–12.40
Plats: Livesänds via zoom
Kostnad: Helt gratis!!!
I samarbete med: Studiefrämjandet
Oavsett är du välkommen när ormexperten Rickard Ljunggren tar hål på myterna kring ormar. Har vi ormskräck helt i onödan? Rickard ger oss svaren, visar sina ormar och låter dig ställa alla frågor kring ormar som du kan komma på. Eventet kommer att livesändas ifrån Rickards ormnäste. Värm på din lunch, slå dig ner och zooma in!
In English!
Afraid of snakes? Snake expert Rickard Ljunggren talks about the myths and misconceptions about snakes. You’ll also get a chance to ask all your questions about snakes.

KISS
Tid: 5 mars 12.12–12.40
Plats: Glashuset, hus 7
Kostnad: Helt gratis!!!
I samarbete med: Drottning Blankas Gymnasieskola och Regionmuseet Kristianstad
Kom och lyssna när vårt eget husband spelar KISS-låtar så att taket lyfter. Hör när Märta Wållgren från Regionmuseet tar oss med bakom kulisserna på deras utställning om just KISS. Passa på att uppfylla din dröm och bli sminkad som Gene Simmons av elever på stylistprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola.
In English!
Listen to our band play KISS songs, get information about the local KISS-exhibition, and get made up like Gene Simmons!
Tidigare 12 över 12
Cookies and love songs!
Tid: 14 februari 12.12–12.40
Plats: Glashuset, hus 7
Kostnad: Helt gratis!!!
I samarbete med: Kristianstad studentkår
Vi lovebombar Glashuset med kärlekslåtar och kärlekskaka som våra gastronomstudenter bakat. Uppträd med en kärlekslåt och bli årets karaokemästare. Anmäl ditt bidrag i förväg nedan Såväl studenter som personal vid högskolan är välkomna att delta. Juryn består av åhörarna. Juryns beslut kan ej överklagas.
Denna dag lyfter vi en hjärtefråga; Tobiasregistret, som är det svenska registret för blodstamceller.
In English
Perform a love song and have some free cake. Register to enter at hkr.se/ 12over12. We’ll also be talking about a subject close to heart; Tobiasregistret, the Swedish register for blood stem cells.
Lär dig odla groddar och skott
Tid: 30 januari 12.12–12.40
Plats: Glashuset, hus 7
Kostnad: Helt gratis!!!
Få en crash course i att odla egna groddar och skott tillsammans med Jonas Bendroth från Sproutly. Medtag en glasburk så får du frön till en egen liten odling.
Jonas är delägare i det växande företaget Sproutly, som säljer frön och odlingsburkar för odling av groddar och skott. Hans föräldrar har drivit verksamheten Munkagrodden (Sveriges största groddproducent) sedan snart 30 år tillbaka. Tillsammans med Annika Christensen har han skrivit boken ”Groddar & Skott – Framtidens mat” som släpps under våren 2020. Jonas utbildar sig även till Näringsterapeut på Näringsmedicinska skolan i Stockholm.
In English
Jonas Bendroth from Sproutly gives us a crash course in growing our own sprouts and shoots. Bring a glass jar and get free seeds for your own little cultivation. Totally free!