Relationskompetens i högre utbildning (Nationell kurs)
Tidigare forskning visar att relationen mellan lärare och studenter är av avgörande betydelse för studenters engagemang och motivation till lärande. Men vad kännetecknar egentligen en god lärar-studentrelation och hur kan den förstås och utvecklas i den högskolepedagogiska kontexten i syfte att skapa en socialt hållbar högre utbildning? Detta är något av innehållet i kursen.
Mer precist syftar kursen till att öka din medvetenhet om, och förståelse för, lärar-studentrelationens betydelse för studenters lärande och samtidigt ge dig redskap för hur du som lärare aktivt och medvetet kan arbeta för att utveckla din relationskompetens.
Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som lärare inom högre utbildning vare sig du precis påbörjat din anställning eller har en längre erfarenhet. Kursen är nationell så du är välkommen att delta oavsett vilket lärosäte du tillhör.
Omfattning: Kursen är upplagd i formen av 2+1. Det innebär att kursen innefattar fem kursträffar motsvarande tre veckors heltidsstudier på avancerad nivå om deltagen väljer att genomföra momenten A-F. Deltagare kan även välja att genomföra momenten A-C, vilket i så fall innebär en omfattning om två veckors heltidsstudier på avancerad nivå.
Arbetsform: Kursen innefattar såväl fysiska träffar som träffar online via zoom och arbetsformerna består, förutom föreläsningar, av såväl enskilt arbete som kollaborativa moment där du arbetar tillsammans med andra deltagare. Som alternativ till fysiska träffar erbjuder vi hybrid form för de som önskar delta på distans.
Period: Hösten 2024 - Våren 2025
Datum:
14/11, kl. 9-12
10/12, 4/2, 4/3 & 25/3, kl. 13-16
Prestation: Kursen går att genomföra i två etapper. För att bli godkänd och erhålla intyg motsvarande 3 veckors heltidsstudier i högskolepedagogik krävs att deltagare genomför momenten A-F. För att bli godkänd och erhålla intyg motsvarande 2 veckors heltidsstudier i högskolepedagogik krävs att deltagare genomför momenten A-C.
- Deltagande vid minst 75% av träffarna
- Muntlig och skriftlig analys av videomaterial (förinspelat och egenproducerat)
- Muntliga diskussioner och skriftlig analys av andra deltagares videomaterial
- Avslutande skriftlig slutuppgift där du skriftligt reflekterar över den egna professionsutvecklingen och på vilket sätt denna gestaltats i undervisning med studenter
- Slutseminarium med presentation och formativ diskussion
- Konstruktiv återkoppling på en annan kursdeltagares arbete