Temakurs: Innovationsmoment i utbildningsprogram
Högskolan Kristianstad vill genom forskning, utbildning och samverkan vara en självklar motor i utvecklingen av det omgivande samhället och dess arbete med nutida och framtida utmaningar. En sådan viktig utmaning är att möta omgivningens behov av innovation och förnyelse. Införandet av integrerade innovationsmoment i utbildningsprogrammen för att därigenom rusta studenterna med innovations- och förnyelsekompetens är ett sätt.
Parallellt med rollen som katalysator har Högskolan Kristianstad som organisation också behov av innovation och innovations- och förnyelsekompetens för att kontinuerligt utveckla den egna verksamheten. Exempelvis ställer breddad rekrytering, och därmed förväntningar på breddat deltagande, krav på nya pedagogiska grepp vid genomförandet av utbildning.
Ambitionen med kursen är att beakta både externa och interna behov av innovation och verksamhetsutveckling. Kurskonceptet har dock som utgångspunkt att stärka HKRs egen innovationskompetens för att därigenom bli en starkare motor i omgivningen. Genom att kursdeltagarna få stöd i att möta det egna utbildningsprogrammets behov av innovation och därigenom utvecklas deltagarens innovationskompetens. Detta skapar i sin tur goda förutsättningar att implementera innovationsmoment i utbildningsprogrammen.
Omfattning: Kursen motsvarar 2 veckors heltidsstudier.
Nivå: Motsvarande högskoleförordningens avancerad nivå.
Betygsnivåer: Godkänd / Underkänd
Målgrupp: Kursen vänder sig till lärarlag om 4-5 personer (inkl programområdesansvarig) vid Högskolan Kristianstad som direkt eller indirekt berörs av undervisningsuppdraget.
Undervisningsform: Kursen har fyra träffar varav tre genomförs i internatform (lunch till lunch). Deltagarna får vara med om den så kallade innovationsraketens faser i relation till ett identifierat utvecklingsbehov i den egna utbildnings- och undervisningspraktiken. Vid fjärde tillfället (heldag) presenteras resultatet. Mellan träffarna sker eget och/eller programanknutet utvecklingsarbete vilket ska stödja genomförandet av en individuell examinationsuppgift.
Under internaten får deltagarna även diskutera och reflektera kring begrepp såsom entreprenöriellt lärande och innovationskompetens.
Prestationskrav: Deltagande vid samtliga fyra träffar samt genomförande av individuell examinationsuppgift.