Forskning pågår: Villkor för lärararbetets organisering
Lärares försämrade arbetstillfredsställelse, hälsa och välbefinnande är en brännande samhällsfråga, vars konsekvenser blir allvarliga för både lärarna och deras elever.
Närmare hälften av arbetssjukdomarna som anmäldes av lärare under åren 2008 till 2012 hade sociala eller organisatoriska orsaker, som till exempel stress på grund av otydliga krav och hög arbetsbelastning. Forskning visar att lärare som upplever att de kan göra ett gott jobb mår bättre, och att lärarnas möjligheter att genomföra undervisning som främjar elevernas framsteg, är den faktor som har störst betydelse för lärarnas hälsa och välbefinnande.
Projektet Villkor för lärararbetets organisering ska leda till konkreta förslag på åtgärder kring hur man kan förändra arbetsdelning i skolan, det vill säga vem som ska göra vad och hur det ska göras. I projekt kopplas lärares psykosociala arbetsmiljö till deras möjligheter respektive svårigheter att komma väl förberedda till lektionerna. Genom att sätta fokus på det vi kallar lärares "kvalitetsdrivande arbete", arbete som utförs "utanför klassrummet" nära den kommande undervisningen, vill vi bidra med ny kunskap som kan användas för att stärka lärares möjligheter till goda lektionsförberedelser. Något som skulle få positiva effekter också på elevernas måluppfyllelse.
Projektet bedrivs av Carola Aili och Marie-Louise Österlind, Högskolan Kristianstad, i samråd med representanter för Landskrona stad, Svalövs kommun, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Lärare och rektorer i Landskrona och Svalövs medverkar sedan höstterminen 2011 i olika delstudier. AFA försäkringar finanserar forskningen tillsammans med Landskrona stad, Svalövs kommun och Högskolan Kristianstad.