Ann-Margreth Olsson
Universitetslektor i socialt arbete.
Anställningar
- Universitetslektor i socialt arbete, Högskolan Kristianstad, 2011 – tv.
- Högskolan Kristianstad, timanställd föreläsare/adjunkt, 2002 – 2011 sammanlagt 1.086,5 timmar, och vik. universitetsadjunkt på 100% under perioden 2011-01-01 – 2011-08-31
- Eget företag, AMOVE AB, i handledning, dialogisk coaching, ledarskapsutveckling och utvärderingar inom socialtjänst och socialt arbete. Konsult, handledare, föreläsare, VD.030701 ff.
- Omsorgsförvaltningen, Kristianstad. Förvaltningschef. 960829 – 030630.
- FoU, Kalmar län. Forskningsassistent, halvtid. 950901 – 961016.
- Individ och familjeomsorg, avdelningschef, och Socialförvaltningen, Oskarshamn planeringssekreterare. 880828 – 960830.
- Individ- och familjeomsorg, Socialförvaltningen, Kalmar. Socialsekreterare och sektionschef 770718 – 771231 samt 810801 – 880831 .
- Torsås kommun. Social-, hemvårds- och barnomsorgsassistent, 780101 – 810731.
Utbildning/examen
- PhD/Professional Doctorate in Systemic Practice, University of Bedfordshire, 2011.
- Master of Science (MSc), Systemic Leadership and Organisational Studies University of Bedfordshire, 2004.
- Magister i pedagogik med professionell inriktning, Lunds Universitet, 2006.
- Postgraduate Certificate, Systemic organisation and Management, University of Sunderland 2003.
- Magisterexamen i socialt arbete, Socialhögskolan Lund, 2001.
- Socionomexamen, Örebro Universitet, 1976.
Akademiska uppdrag
- Ämnesföreträdare i socialt arbete 2012.
- Medlem i Vetenskapliga Rådet, Forskningsplattformen Hälsa i samverkan 2012 ff.
- Handledare till två doktorander.
Forskningsprojekt
Projektledare för forskningsprojektet "När en anhörig går ut i krig: Utforskande av sociala konsekvenser och utveckling av det sociala stödet – före, under, efter och sén.". 2011 ff Samfinansiering Försvarsmakten och Högskolan Kristianstad. (2012- ff)
Projektledare forskningsprojektet Barn i Barnahus – flervetenskapligt forskning ur barnperspektiv. Finansieras av Forskningsmiljön Hälsa i samverkan som drivs av Region Skåne, Högskolan Kristianstad och de nordöstra kommunerna i Skåne: Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge (2012 – ff)
Projektledare och egen forskning, forskningsprojektet Pedagogiskt arbete och med portfolios inom kursen "Barn som samhällsfenomen/samhällsproblem", Högskolan Kristianstad. (2011 -)
Som doktorand i systemisk praktik/terapi inom socialt arbete ansvarat för och genomfört en femårig aktionsforskningsstudie, dialogiskt deltagande aktionsforskning (DPAR) inom två projekt i Länsstyrelsen i Skåne läns regi med start 2004: "Stärkt skydd för utsatta barn" och "Individen i vårdkedjan – utredning och delaktighet" .
Projektledare i en uppföljande studie av projektet "Stärkt skydd för utsatta barn", se ovan, inom Barn och Familj i Lund finansierat av Lunds Kommun.
Projektansvarig forskare i projektet "Metodernas väg till klienterna" inom FoU Skåne, SKL. Finansierat av Kommunförbundet i Skåne.
Projektledare för dialogiskt deltagande aktionsforskning (DPAR) och utvärderingsarbete inom den öppna missbrukarvården i Svalövs kommun (2007 – 2009). Finansierat av Länsstyrelsen i Skåne län och Svalövs kommun.
Projektledare för dialogiskt deltagande aktionsforskning (DPAR) och utvärderingsarbete inom den öppna missbrukarvården i Bjuvs kommun (2008 – 2010). Finansierat av Länsstyrelsen i Skåne län och Bjuvs kommun.
Projektansvarig för studien "Äldreskyddsombud och tillsyn", Länsstyrelsen i Skåne Län. Studien låg till grund för avhandlingsarbetet inom MSc vid University of Bedfordshire och rapporten "Äldreskyddsombudskapet" utgiven av Länsstyrelsen i Skåne län (2004) som också finansierade projektet.
Högskolepedagogiska meriter
På PPU-konferensen 13-14 oktober 2011 om Bedömning och examination för professionellt förhållningssätt gjorde jag presentationen "PUUH i Kristianstad ur studenternas perspektiv" (abstract och Working Paper 2011-10-13)
Den litteratur som Länsstyrelsen i Skåne publicerat har använts när jag föreläst i olika sammanhang och har också använts av andra i utbildningssammanhang. T.ex. har Göteborgs Universitet har i Kursen QAU209, Teorier och metoder för samtal med barn och ungdomar inom socialt arbete, 7,5 högskolepoäng, använt Ann-Margreth Olsson (2007) Barns berättelser om socialtjänstens utredningar: samtal mellan socialsekreterare och barn som kurslitteratur.
Jag har sedan 2003 regelbundet gästföreläst på Högskolan Kristianstad och handlett studenter i uppsatsarbete på B- och C-nivå. Huvudsakligen har föreläsningarna handlat om dialogiska samtal, uppskattande samtalskonst, reflekterande arbetssätt, utvecklingsarbete och utvecklande av samarbete med barn, ungdomar och deras familjer i dialogiskt samspel och i nätverksarbete.
Övriga pedagogiska meriter
I det egna företagets regi arbetar jag som systemisk coach och handledare. Arbetet innebär fokus på utveckling och lärande genom uppmuntran till reflektion och utforskande i och på den egna praktiken.
Jag anlitas också som föreläsare och är van att möta och arbeta tillsammans grupper i olika sammanhang, till exempel:
Ansvarat för och genomfört 10-dagars kurs "Coachande ledarskap". 2010, med deltagare chefer/metagoger inom skola och barnomsorg i Hörby kommun.
Föreläst på kursen "Kompetensutveckling i den sociala barnavården" på Uppsala Universitet, sociologiska institutionen i samarbete med Regionförbundet Uppsala län, 2010-09-10, om coaching i socialt arbete.
Genomfört två utbildningsdagar 2010, "Lyssnande frågor – samtal mellan barn och socialsekreterare", Social- och omsorgskontoret, Barn och ungdom, Södertälje kommun.
Genomfört kursen "Ledarskap i socialtjänst – coachande ledarskap och dialog genom systemiskt förhållnings- och arbetssätt", 2008-02-26 – 2008-02-27, Centrum för Kunskapsutveckling, Stockholm.
Genomfört temadag om att samtal med barn, 2007-05-08, Norrtälje, FoU Nordost. Föreläst på konferensen "Psykisk ohälsa hos unga", Institutet för Kompetensutveckling,
Stockholm, 2006-12-06 "Dialogcoaching – praktisk interaktion och övning för dig som professionellt använder dig av samtalet i ditt arbete med unga".
Hållit i och medverkat i seminariet "Barnens röst i utredningen", studiedagar i Malmö föreningen Sveriges socialchefer, 2005-09-29, tillsammans med socialdirektör länsstyrelsen Eva Carlström och representanter för Lunds kommun.
Hållit i och genomfört "Rapportseminarium om ÄLDRESKYDDSOMBUDskapet i Skåne län", 2004-05-28, Länsstyrelsen i Skåne län.
Under min tid som förvaltningschef har jag specificerat, och beställt utbildningar och annan kompetensutveckling för flera olika personalkategorier inklusive personal med socionomutbildning. I den positionen har jag även initierat och genomfört långtgående samarbeten med universitet och högskolor, bland annat inrättande praktikplatser och anställning av kliniska adjunkter med delad tjänst förvaltning/högskola. Jag deltog också som kommunrepresentant i uppbyggnaden av det som idag kallas Forskningsplattformen för hälsa i samverkan, Högskolan Kristianstad.
Jag betraktar ovanstående som meriter även i dimensionen samverkan (se nedan) men tar av utrymmesskäl bara upp ett urval.
Samverkan med det omgivande samhället
Förutom att jag är van att som professionell (som socialarbetare, chef, egen företagare och konsult) att samverka med olika aktörer i samhället är jag också sedan flera år tillbaka förtroendevald kommunpolitiker (S). För närvarande uppdrag som kommunfullmäktige- och kommunstyrelseledamot (ersättare) samt andra vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Lunds kommun.
Utifrån Högskolan Kristianstad deltar jag i samverkan med organisationer inom dels (1) forskningsprojektet Veteransoldater och deras familjer, dels (2) forskningsprojektet Barn i barnahus, som jag är projektledare där vi samarbetar med nordöstra Skånes kommuner, Region Skåne och andra aktörer, dels (3) i projektet Barnens socialarbetare där jag samarbetar både med näringsliv och kommuner. För samtliga projekt söks externa medel.
Internationella erfarenheter
Jag har avlagt både MSc och min doktorsexamen i England vid University of Bedfordshire. Jag ingår i en internationell grupp av systemiska lärare inom aktuellt doktorsprogram. Jag har gästföreläst på Diakonhjemmet Høgskole, Oslo, och ingår i en internationell forskargrupp, Måfå-gruppen, med norsk-svenskt-engelskt samarbete. Vi har framför allt kontakt med kollegor i Danmark och Finland. Jag ingår också i ett internationellt AI-nätverk, dvs. att arbeta utifrån och med Appreciative Inquiry, och i CARN, Collaboratory Action Research Network. Medlem i ISPCAN, International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect.
Administrativa meriter
Jag har många års yrkeserfarenhet av verksamhets- och personalledning med beaktansvärd budget/omsättning, närmare 2000 anställda och omfattande administrativa uppgifter. Jag har även stor erfarenhet av projektarbete och projektledning, utredningsarbete, förändrings- och organisationsutveckling (se ovan).
Övriga meriter
- Auktoriserad socionom 2004.
- Godkänd som handledare för handledning som kan leda till auktorisation enligt Nämnden för Socionomauktorisation.
- Godkänd som BBIC-handledare enligt Socialstyrelsen d.v.s. för handledning i utredningsarbete med Barns Behov i Centrum.
- Arbetar som handledare och coach för socialarbetare, ledare samt vård- och omsorgspersonal sedan 2003.