Pågående forskning
Aktuell forskning fokuserar på att mäta och förstå konsekvenser av sjukdom, skada och ohälsa samt effekter av olika interventioner, med särskild tyngdpunkt på patienternas perspektiv men även innefattande kliniska aspekter och ett samhällsperspektiv. Kliniskt avser detta arbete främst långvariga sjukdomar, företrädelsevis neurologiska tillstånd såsom Parkinsons sjukdom, men även andra områden. Övergripande forskningsinriktning kan sammanfattas i tre relaterade områden:
1. Utveckling och utvärdering av metoder för att mäta konsekvenser av sjukdom/ohälsa samt effekter av olika hälso- och sjukvårdsinsatser. Övergripande mål är att öka kvaliteten på mätmetoder inom klinisk forskning och praktik, så att dessa blir mer jämförbara med metrologiska mått.
2. Metodinriktade studier, främst relaterade till konstruktion och användning av skattningsskalebaserade mätinstrument. Exempelvis avseende översättning/kulturell anpassning, tolkning och funktion av svarskategorier, samt studier för att bättre förstå betydelsen av metodval vid poängberäkning och analys av mätegenskaper.
3. Öka kunskap och förståelse för olika aspekter av sjukdom/ohälsa och deras inbördes relationer i syfte att bättre förstå dem och på sikt bidra till att utveckla interventioner för att behandla eller förebygga problem.
Metodologiskt är forskningen företrädelsevis av kvantitativ natur med tyngdpunkt på psykometri och metrologi, särskilt Rasch Measurement Theory (RMT). Jag arbetar dock även med kvalitativ och så kallad mixad metod, "mixed-methods" (det vill säga kombinerad kvalitativ och kvantitativ metod), särskilt Group Concept Mapping (GCM).