Pia Petersson
Universitetslektor i omvårdnad
Jag arbetar som lektor på sjuksköterskeprogrammen där jag handleder och examinerar fördjupningsarbeten samt undervisar i ledarskap och personcentrerad vård. Jag är även involverad i Toy Imagine, ett event som syftar till att ge våra studenter kunskap om innovation. Utöver att undervisa är jag internationell koordinator för fakulteten för hälsovetenskap. Jag är dessutom involverad som forskare i olika utvecklings- och forskningsprojekt inom vård och omsorg för äldre personer.
Forskning
Forskning är traditionellt sedd som en aktivitet som ska utföras av forskare från universitet eller andra forskningsinstitut. Denna kunskap som produceras uppfattas ofta som möjlig att sprida och därmed bli ett underlag för förändring. Forskning visar dock att personal i vården upplever att forskningsresultat är svåra att tolka och att resultaten ofta saknar klinisk relevans. För att kunna omsätta forskningsresultat och teorier i praktiken krävs reflektion, där den rådande kunskapen ifrågasätt och omvärderas. Att tydliggöra och problematisera rådande värderingar, normer och handlingar får därmed stor betydelse om det skall ske en förändring i vården.
Förhållningssättet i min forskning är deltagarbaserad forskning. Detta förhållningssätt bygger på att samarbeta med dem som berörs av ett problem för att ge möjlighet till reflektion och därmed främja kunskapsutveckling som leder till förändring av attityder och beteenden.
I min avhandling inriktade jag min forskning på att tillsammans med personal i vård och omsorg försöka göra abstrakta begrepp och komplexa situationer konkreta och möjliga att omsätta i handling. Bland annat undersökte vi begreppet trygghet och vårdplaneringssituationen. Fynden visade att tillit, delaktighet och relationer var viktiga aspekter såväl i vården som mellan forskare och deltagare men där strukturen kan sätta hinder.
Min forskning har haft fokus på vårdplaneringar som samverkansform i olika deltagarbaserade aktionsforskningsprojekt. Nu deltar jag som forskare i två projekt, där jag även handleder två doktorander. Ett projekt är ett utvecklings- och forskningsprojekt tillsammans med sju kommuner i nordöstra Skåne om hur förebyggande hembesök för äldre personer kan utvecklas. Ett annat är ett Fortefinansierat program där jag tillsammans med andra forskare från Högskolan Kristianstad samarbetar med Göteborgs universitet, Lunds universitet och Linnéuniversitetet. I programmet kommer vi att kritiskt studera om brukarmedverkan i forskning är svaret på att överbrygga klyftan mellan teori och praktik.
Samverkan
I en del av min tjänst har jag uppdrag som internationell koordinator för Fakulteten för hälsovetenskap. Mitt uppdrag är att övergripande och tillsammans med samordnarna för programmen inom fakulteten arbeta för att utveckla internationalisering.
En del i vårt internationaliseringsarbete är deltagande i utbytesprogram, Utbyten.se. Ett av programmen är Linneus-Palme som är SIDA finansierat. Inom programmet samverkar man med ett utvecklingsland i ett projekt vars syfte är att lärare och studenter ska ha möjlighet att verka i och uppleva ett annat lands utbildning, vård och kultur. Jag har haft förmånen att vara projektledare för utbyte med sjuksköterskeutbildningen på Makerere University i Kampala i Uganda. Det har föranlett att jag varit i Uganda fem gånger och fått undervisa på deras vårdutbildningar.
Jag är medlem i Forskningsplattformen för hälsa i samverkan samt i de två forskningsmiljöerna PRO-CARE och MHS – Människa, Hälsa, Samhälle
Andra spännande samverkansprojekt jag har deltagit i är två Erasmus+ projekt. "When looks" och IHEM. I dessa två projekt utvecklade vi tillsammans med andra europeiska länder kurser för vårdpersonal. Syftet var att ge dem fördjupad kunskap om utseenderelaterade frågeställningar. Inom "When looks" projektet har vi gått vidare med att i ett forskningsprojekt undersöka hur professionella inom vård och omsorg uppfattar och förhåller sig till fenomenen utseende och kroppsuppfattning. Deltagande ledde också till att vi på högskolan driver en fristående kurs om utseendekultur, kroppsuppfattning och hälsa.