Sophie Schön Persson
Jag forskar inom folkhälsovetenskap, med fokus på arbetsplatsrelationer ur ett hälsofrämjande perspektiv. Jag intresserar mig för hur goda relationer på arbetsplatsen fungerar, hur de kan bli hälsofrämjande och vilken roll de spelar mellan medarbetare, chef och vårdtagare.
Forskning
Som nu nyutbildad folkhälsopedagog på Högskolan Kristianstad (2003) började jag mitt yrkesliv som hälsocoach på individnivå inom hälsofrämjande verksamheter. Jag fortsatte sedan att jobba med hälsofrämjande arbete på gruppnivå inom företagshälsovården. Senare gick jag magisterkurs i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet (2005) vilket väckte mitt intresse för forskning. Som folkhälsopedagog har jag även arbetat med utbildning och skolutveckling på strategisk samhällsnivå.
Jag disputerade vid Lunds universitet 2019 med en avhandling som fokuserade på hälsa, välbefinnande och arbetsplatsrelationer ur ett salutogent perspektiv. Jag intresserar mig för hur arbetsplatsrelationer kan fungera som en positiv resurs och hur dessa kan bidra till hälsa och välmående bland vård- och omsorgspersonal. I korta drag så visar resultaten i avhandlingen att olika arbetsplatsrelationer påverkar varandra, en positiv samhörighet med kollegor påverkar relationen till både chefen och vårdtagaren och har även starka samband till hälsa.
Det som krävs för att relationerna ska vara hälsofrämjande resurser är att det finns tid och möjlighet att kunna vara personlig med vårdtagaren. Att känna en tillhörighet till kollegorna har signifikant betydelse för att uppleva sig nöjd både i arbetet med vårdtagarna och i relationen med chefen, men påverkas också av anställningstid och en allmän positiv upplevelse av arbetet. Resultaten i min avhandling visar även att relationen mellan medarbetare och chef är både en resurs för att göra ett gott arbete, men också ett medel för att skapa en samhörighet på arbetet. En förutsättning för att främja goda relationer är även att personal och chef är väl medvetna om varandras förväntningar och uppfattningar samt hur dessa kan skilja sig åt.
Resultatet visar vidare att formella och informella möten är två huvudsakliga utvecklingsområden som innefattas av relationer vilka kan bidra till en hälsofrämjande arbetsplats. Vi kan öka möjligheten att vidmakthålla en välmående personal genom att fokusera mer på relationerna och den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatsen. Utveckling av hälsofrämjande arbetssätt inom äldreomsorgen är också en framgångsfaktor.
I arbetet med strategisk skolutveckling deltog jag under 2018 i ett forskningsprojekt som syftade till att öka kunskap om kompletterande kompetens inom elevhälsan i skolan, för att främja såväl elevers lärande som lärares och skolledares arbetsmiljö. Skolprojektet genomfördes i samarbete med Skolverket och syftet var att öka elevernas närvaro och deras upplevelse av trygghet och hälsa.
Syftet med följeforskningen var att se hur starten av projektet påverkade fortsatt arbete och vilka praktiska utmaningar som fanns, men även vilka frågor som var centrala för att fortsätta forskningen om elevers närvaro och skolframgång. Kartläggningsarbetet utgick från frågor som berörde hur elevhälsoteamets arbete påverkade elevers närvaro samt lärares och skolledares arbetssituation.
Utbildning och samverkan
På Högskolan Kristianstad har jag en tjänst som universitetslektor inom folkhälsovetenskap. Jag undervisar och handleder främst i kurser i det Folkhälsovetenskapliga programmet inom ämnet folkhälsovetenskap samt inom metodkurser. Jag är ansluten till forskningsmiljön Människa-Hälsa-Samhälle och medverkar just nu i en nystartad metaanalys med tvärvetenskaplig ansats avseende personcentrering utifrån delaktighet och delat beslutsfattande.