Agneta Jonsson
Universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap, Leg. Förskollärare
Jag arbetar med Förskollärarutbildningen, forskning och uppdragsutbildning vid Högskolan Kristianstad inom Fakulteten för lärarutbildning. Intresset för förskolefrågor har funnits med genom hela yrkeslivet och koncentreras gärna till yngre barns barndom, lärande och utveckling inom förskolan som institution. Förutom undervisning på HKR sedan 1998 har jag 20 års erfarenhet som förskollärare i förskola-skola-fritidshem samt erfarenhet av rektorsutbildningar i facklig regi.
Disputerade 2013 i barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Avhandlingens titel: Att skapa läroplan för de yngsta barnen i förskolan. Barns perspektiv och nuets didaktik.
Licentiatexamen i pedagogik 2011 vid Göteborgs Universitet. Licentiatuppsatsens titel: Nuets didaktik. Förskolans lärare talar om läroplan för de yngsta.
Förskollärarexamen 1979.
Leder forskningsmiljön BALU, Barndom, Lärande och Utbildning som samarbetar med Högskolan Kristianstads övriga forskningsmiljöer, särskilt inom utbildningsområdet.
Har deltagit i ett forsknings- och utvecklingsprojekt där syftet med projektet var att i samverkan mellan universitet/högskola och förskola vidareutveckla teoribildning om en lekbaserad förskoledidaktik, dvs. en undervisningsteori för förskolan. Målet med projektet var att generera och dela ny kunskap om hur en didaktik för förskolan kan utformas på ett sätt som inte utesluter, utan istället är responsiv och bygger på barns lek. Projektet har letts av professor Niklas Pramling GU som ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad vilket finansierats av Skolforskningsinstitutet.
Pågående projekt inriktas mot förskollärares sätt att hantera undervisning i och om naturvetenskap/hållbarhetsfrågor i förskolan. Detta görs i samarbete inom Högskolan Kristianstad av medlemmar från BALU och LISMA. Läs mer här.
Under 2020 startas ytterligare ett samarbetsprojekt av medlemmar från BALU och LISMA. Projektet syftar till att utveckla kunskap om hur examensarbeten inom Förskollärarutbildningen kan utgöra ett redskap i det systematiska kvalitetsarbetet i förskolan samt om och i så fall hur examensarbetet kan bidra till att stärka studenters kommande yrkesroll med fokus på undervisning om ett innehåll.