Forskning Henrik Svensson
Avhandling
Mitt avhandlingsprojekt berörde förändringar på den sydsvenska landsbygden under tidigt 1800-tal ur ett rumsligt perspektiv. Arbetet bedrevs vid Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet inom projektet "Människa, makt, modernitet - skånska godsmiljöer från högmedeltid till nutid".
Post Doc
Min postdoktorala forskning är och har varit inriktad på i huvudsak fem projekt, varav två är avslutade och slutpublicerade.
1. Sedan 2003 arbetar jag inom ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad kring landskapsutvecklingen i Helgeåns dalgång ur ett långtidsperspektiv. I blickpunkten för den tvärvetenskapliga ansatsen står Lyngsjö by sydväst om Kristianstad, med produktion och hushållning på de magra sandjordarna som problemfält. Projektet är ett samarbete mellan framför allt historiker (Professor Sten Skansjö) och kvartärgeologer (Fil. dr. Magnus Thelaus och Fil. dr. Joachim Regnell) vid Högskolan Kristianstad. Kombinationen av olika metodologiska traditioner och källmaterial har i det här fallet visat sig mycket fruktbar. De första resultaten har visat på ny kunskap kring vad som kan betecknas som den ohållbara utvecklingen på Kristianstadsslätten. Resultaten har löpande redovisats vid ett antal konferenser, bland annat vid Svenska UNESCO-rådets konferens i september 2006, ett nationellt sandmarkssymposium i regi av Studiefrämjandet den 28-30/5 2008, m.fl. sammanhang. En artikel kring markförhållanden och markhistoria kopplat till bördighetstaxering är publicerad i tidskriften Ale 2008. En arbetsrapport som behandlades vid seminarium 2006 finns i pdf. För närvarande fokuserar arbetet på en aristokratisk miljö kring Färlövs by. Mitt bidrag har varit en inventering och bearbetning av det historiska kartmaterialet med bäring på platser för arkeologiska utgrävningar. Detta arbete finns sammanställt i en rapport.
2. Tillsammans med Professor Christer Lundh och Professor Mats Olsson vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet samt Professor Mats Hellspong vid Etnologiska institutionen vid Stockholms universitet har ett arbete med statarna i Skåne som problemfält genomförts, där mitt delprojekt hade rubriken "statarnas geografi". Projektet är avslutat och rapporterat i en forskningsantologi, 2008.
3. Det tredje pågående forskningsprojektet handlar om en vidareutveckling av de resultat jag fick fram i mitt avhandlingsarbete om initiativet bakom de agrara förändringarna under 1800-talet, där jag genom ytterligare förstärkande empiriska belägg visar på att en koncentration av ägandet (som i t.ex. godsmiljöer) i Skåne visade på en långsammare förändring än där ägandet var spritt. Första publikation i Bebyggelsehistorisk tidskrift nr 55, kom den 28 maj 2008. Forskningsresultaten presenterades vid konferensen i samband med Kartdagarna i Jönköping 17/4-2008. Ytterligare empirisk breddning har gjorts på material från nordvästra Skåne och detta finns presenterat i serien Helsingborgs stads historia. Arbetet fortsätter in i ett tvärvetenskapligt samarbete tillsammans med forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet, se nedan.
Sedan hösten 2009 ingår jag i forskningsnätverket CORN - Comparative Rural History of the North Sea Area. Tillsammans med Mats Olsson, Patrick Svensson, Magnus Bohman och Fredrik Bergenfeldt vid Ekonomisk historia i Lund har formerats en forskargrupp som studerar det rurala landskapets utveckling med nyckelord som produktivitet, institutionell förändring, skiftesreformerna, demografi och regionala jämförelser. De första resultaten är presenterade vid en KSLA-konferens och publicering är planerad under 2013.
4. Jag har under många år arbetat med en undersökningslokal i södra Småland, Öjaby utanför Växjö, där jag bedriver en mycket brett inriktad landskapsforskning på lokalgeografisk/lokalhistorisk grund. Resultaten finns sammanfattade i en mer populärvetenskapligt inriktad publikation som kom hösten 2012. Stöd har kommit in i form av stipendium för publicering från bl.a. Hasselbladska fonden, Gustav VI Adolfs fond och från Öjaby hembygdsförening. Resultat har också presenterats vid den internationella konferensen "Landskaparna" i Växjö, november 2009. Dessa resultat publicerades 2010.
5. Ortnamnsforskning har under en längre tid varit ett sidospår i min forskargärning. Framför allt berör min forskning namn på lägre namnbrukarhierarkisk nivå såsom gårdsnamn inom byar och marknamn. En riktning har varit en kartläggning av namn på -torp och -hus och hur dessa namnformer har förhållit sig till varandra i de gamla gränsbygderna i norra Skåne och södra Småland. En publicering av dessa resultat gjordes 2009 efter att ha presenterats vid konferens 2007.