Maria Biörklund Helgesson
Maria Biörklund Helgesson, leg dietist, fil dr.
Jag har klinisk erfarenhet och kompetens av nutritionsbehandling inom specialist/slutenvården. Jag har även drivit flera utvecklingsprojekt kring sjukhusmåltider med fokus att förebygga och behandla undernäring. Jag har arbetat med nutritionsfrågor ur flera perspektiv som dietist och utredare på Socialstyrelsen och utifrån chefsbefattningar inom hälso- och sjukvård. På Högskolan Kristianstad har jag ett uppdrag som avdelningschef för Mat- och måltidsvetenskap, samt leder och/eller medverkar i utvecklings- och innovationsprojekt med inriktning nutrition.
Jag är medlem i forskningsmiljön MEAL.
Mina projekt
Karolinska Universitetssjukhuset:
Måltidsresan – en förstudie inom innovationspartnerskapet Karolinska Universitetssjukhuset och Signatur by Coor.
DIGIMÅL – en digital måltidstjänst för att öka patienternas måltidsupplevelse, effektivisera beställningar, samt öka nyttjandet av måltidsutbudet.
Vinnova/ Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering:
Tugga och svälj – ett koncept för ökad hälsa och välmående bland äldre.
Vinnova/ Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt:
Framtidens mål - Individanpassad, 3D-printad mat för de som har svårt att svälja.
Vinnova/Visionsdriven hälsa:
Nollvision för undernäring hos äldre I.
Vinnova/Etablering av visionsdrivna innovationsmiljöer:
Nollvision för undernäring hos äldre II
EU Horizon 2020 research and innovation programme/IncluSilver:
Anpassade måltider för äldre.
Cordis Europa och Lund Univeristy:
Design of foods with improved functionality and
Doktorsavhandling
Biörklund, M. (2005). Health Effects of Foods Enriched with Cereal beta-Glucans from Cereals. Biomedical Nutrition, Lund University.
https://lup.lub.lu.se/search/publication/545526