Ämneslärarutbildning med inriktning mot arbete i grundskolans åk 7-9 -arbetsplatsintegrerad — Ämneskombination - matematik, fysik och kemi - 270 hp
Här hittar du information om programmet med start hösten 2020. För information och anmälan till programmet som startar hösten 2021, se www.hkr.se/amneslarare-arbetsplats
Som ämneslärare i grundskolans åk 7-9 jobbar du med att inspirera och utveckla ungdomar samtidigt som du undervisar och fördjupar dig i intressanta ämnen. I denna utbildning studerar du ämneskombinationen matematik, fysik och kemi.
Kombinera studier med arbete som lärare
Under utbildningens första år studerar du med 125 procent studietakt. Du genomför även verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och förberedande besök på den skola som du sedan kommer att ha din anställning vid. Från utbildningens andra år kombinerar du studier på 75 procent med arbete som lärare på halvtid på en skola i någon av de samverkande kommunerna. Du anställs och får lön av den kommun där du erbjudits en tjänst. Det innebär alltså att du under fyra av fem studieår arbetar som lärare samtidigt som du går din utbildning.
Så här kombinerar du (från år 2):
Två dagar i veckan studerar du på högskolan. Studietakten är 75 procent.
Tre dagar i veckan arbetar du som lärare på skolan som du blivit anställd vid.
Utbildningen omfattar 270 högskolepoäng och ger dig behörighet att undervisa i grundskolans åk 7-9 i matematik, fysik och kemi. Utöver dessa ämnen studerar du utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och genomför handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Du läser i fem år och det ingår även studier under ett par sommarterminer.
Samverkande kommuner
De samverkande kommunerna är Helsingborg, Hässleholm, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Sjöbo, Älmhult och Östra Göinge.
Så här söker du utbildning och anställning
- Anmälan till denna utbildning sker via antagning.se mellan den 16 mars och 15 april 2020. Observera att varje kommun har en egen anmälningskod. Du kan söka till mer än en kommun.
- Du ska även söka anställning via kommunernas egna annonser. Länkar till kommunernas annonser hittar du under Antagning och anställning.
För att kunna genomföra arbetsplatsintegrerad ämneslärarutbildning ska du alltså både bli antagen till utbildningen och bli erbjuden anställning i den av våra samverkande kommuner som du blivit antagen till.
Tydlig förankring i skolans verksamhet
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att direkt integrera teori och praktik. De erfarenheter du får genom att arbeta som lärare tar du med dig i studierna vid högskolan, samtidigt som du kan relatera studierna till verksamheten på skolan. Utöver anställningen som lärare innehåller programmet verksamhetsförlagd utbildning (VFU), precis som i våra andra lärarutbildningar. Med VFU får du ytterligare möjlighet till praktiska erfarenheter och att utveckla din kommande yrkesroll i grundskolans åk 7-9, under ledning av skickliga och erfarna lärare.
Erfarenhet och arbetsmarknad
Efter avslutad utbildning har du både en ämneslärarexamen och flera års arbetslivserfarenhet som lärare. I Sverige är efterfrågan och behovet av behöriga lärare mycket stor och förväntas vara så flera år framöver.
Programkod: {{ programmeInfo.Programkod }}-{{programmeInfo.Inriktningskod}} {{ programmeInfo.Programkod }}
Nivå:
Engelsk titel:
Beslut: {{ programmeInfo.FaststalldText }} {{ programmeInfo.FaststalldDatum }}. Ännu ej fastställd. {{ programmeInfo.FaststalldDatum }} Giltig från och med {{ programmeInfo.GiltigFrom }}.
Diarienummer:
Övergripande utbildningsmål
Examensmål
Upplägg och innehåll
Förkunskaps- och behörighetskrav
Examen
Påbyggbarhet
Revideringar
Programutvärdering
Övergångsbestämmelser
Övrigt
Antagning vecka {{ ptillf.Startvecka }}, {{ ptillf.Startar }} ({{ ptillf.ProgramSarskiljare }})
Det finns för närvarande inga kursplaner att visa.
För kursplaner se respektive inriktning.
Administration
Programansvarig
Inriktningsansvarig
Inriktningsansvariga
{{ ansvarig.Inriktning.Titel }}
Studie- och karriärvägledare
Louise Fagerström
E-post louise.fagerstrom@hkr.se
Tel 044-2503493