Kul att få plugga ämnen man verkligen är intresserad av!
Fin skola och duktiga lärare. Så sammanfattar Daniel Granstrand de tre åren på Högskolan Kristianstad. Efter sin examen från biologprogrammet har han nu fått jobb som laborant, med särskilt öga för komjölk.
För den som är flyttbar finns det många jobb att söka, säger Daniel Granstrand, som själv arbetar på Eurofins i Jönköping
Få livsmedel väcker så starka känslor och associationer som komjölk. För en del är ordet synonymt med nyttig och stärkande måltidsdryck, för andra förknippas det snarare med larmrapporter och orolig mage.
25-årige Daniel Granstrand vet mer än de flesta. Till vardags arbetar han nämligen som laborant på företaget Eurofins, och utför analyser av just komjölk.
Det var på gymnasiet hemma i Härnösand som Daniel Granstrands intresse för biologi växte fram.
– Jag gillar att se hur saker hänger ihop och hur kroppen fungerar.
Efter studenten började han fundera över vidareutbildning. Biologprogram fanns visserligen på flera lärosäten i landet men just på Högskolan Kristianstad fanns en inriktning som lät extra intressant: cellbiologi. Inför vårterminen 2014 packade han väskorna och drog söderut.
Han fann sig snart tillrätta på utbildningen, och framhåller många fördelar med just Högskolan Kristianstad: duktiga lärare, fint campus och rimligt tempo på studierna. Några av kurserna var lite oväntade, som botanik. Men framför allt uppskattade han cellbiologi och biokemi.
– För min del var det roligt att kunna specialisera sig tidigt i utbildningen. Det är ju kul att plugga saker man verkligen är intresserad av. Sedan gäller det förstås att ta utbildningen seriöst och hitta en lagom balans mellan studier och annat.
Sin verksamhetsförlagda utbildning gjorde han hos forskarna Christina och Christer Halldén, som båda har genetik som specialområde.
–Jag kände att den tiden gav en klar inblick i hur spännande jakten på svar inom forskning kan vara.
Efter examen blev det dags att lämna Kristianstad och se sig om efter arbete.
– Det gäller att hålla många dörrar öppna. Om man är flyttbar finns det ganska mycket jobb att söka.
Själv hamnade han på Eurofins - en världsomspännande laboratoriegrupp som ägnar sig åt kemiska och mikrobiologiska analyser inom lantbruk, miljö och livsmedel. På laboratoriet i Jönköping testas mjölkprodukter.
– Bönderna skickar in mjölkprover som vi sedan analyserar. Vi kollar laktoshalt och fetthalt, men också att mjölken inte innehåller bakterier, virus eller rester av antibiotika.
På labbet finns ett 25-tal kollegor, och efter sitt första år kommer Daniel Granstrad inom kort avancera till arbetsledare. De nya kunskaperna om mjölken och dess innehåll tar han med sig i vardagen, även utanför jobbet.
–Ja, sedan jag började jobba här är jag helt klart mer medveten om vad mjölken innehåller. Hur många parametrar som ska stämma innan mjölken kan skickas vidare till butikerna.
Text: Kerstin Weman Thornell