Artiklar och intervjuer om Gastronomiprogrammet
Läs om våra studenter och lärare på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Vill du veta mer så kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information om nyhetsbrevet i vänstermenyn.
Det behövs fler gastronomer som jobbar med skolmat!
Grönsaksbiffar eller kalops? Ekologisk mjölk eller kranvatten? Som måltidsstrateg har Erika Månsson koll på vad skolbarnen i Staffanstorps kommun stoppar i sig. Själv är hon övertygad om att gastronomerna från Högskolan Kristianstad har en viktig uppgift att fylla i samhället.
Exotisk frukt ska smaksätta ny burgare
Varför välja en upptrampad väg när du ska göra ditt examensarbete? Varför inte ta ut svängarna lite extra och utvidga din kompetens när tillfället finns? Det gör Sebastian Andersson, som läser tredje och sista året på Gastronomiprogrammet. I sitt examensarbete har han utvecklat en ny och innovativ hamburgerdressing baserad på den exotiska afrikanska baobabfrukten.
Carlos väcker Malmöbornas intresse för mat
Att mat och måltider har förgreningar i såväl historia som i hälsa, kemi och ekonomi – det insåg Carlos Rojas Carvajal under utbildningen på Gastronomiprogrammet. Nu försöker han få Malmöborna att äta mer hållbart och hälsosamt.
Kefirvatten, jun och andra spännande sprudlande drycker
Kefirvatten, jun, och vasslesoda samsas med kvass och kombucha i Glashuset. Gastronomistudenterna har förfinat sina färdigheter i att kontrollera sina jästa drycker till att uppträda och smaka som önskat. Det har varit en resa på fem månader och i dag är det upp till bevis när resten på campus får smaka och uppleva gastronomernas kreationer.
Gastronomistudenter lägger rabarber på högskolan
Går det att smaksätta ett varumärke? Och hur smakar i så fall Högskolan Kristianstad? Det spännande uppdraget fick gastronomistudenterna när de skulle ta fram en äppelmust för högskolans speciella tillfällen. Så här gick det till när högskolan fick sin egen must, kryddad med kunskap och Skånes landskapsäpple!
"Det föll på plats på gastronomiprogrammet"
Våra matval har inte bara betydelse för oss själva – de påverkar samhället, miljön och framtiden. Under sin utbildning på gastronomiprogrammet kom studenten Malina Andersson Lee i kontakt med företaget Oatly, där hon numera arbetar som specialist på hållbart ätande.
Nyexaminerade Line Hellström skapar yoghurt från egen gårdskultur
Alla platser smakar olika, och varje mjölkbonde skulle kunna visa hur just deras gård smakar med en enkel men unik tallrik krämig yoghurt. Detta vill nyutexaminerade gastronomen Line Hellström visa genom sitt examensarbete som nu presenteras på den internationella mejeristkonferensen i oktober 2018. Läs hela intervjun.
Matkreation och kreativitet för våra gastronomistudenter
När du går sista året på en utbildning sätts allt på sin spets. Allt du har lärt dig har förberett dig inför att börja använda dina egna vingar. När gastronomistudenterna examineras i kursen Matkreation får de testa sina vingar och bara fantasin kan sätta gränser. Högskolan fick en liten pratstund med en av de fem grupperna som presenterade sina kreationer under dagen.
Jäster med gester
Kvass, öl, sima och kombucha, till och med på surdeg. Under fem månader har gastronomistudenterna jäst och förfinat sina drycker och nu är det upp till bevis. Håller de måttet? Och ger gestaltningarna rättvisa till de exotiskt porlande dryckerna i flaskorna.
Tora skapar hälsosam mat med hjälp av ModerNatur
Utbildningen på Gastronomiprogrammet och sedan magisterprogrammet i Mat och måltidsvetenskap har fått Tora Olsson att hitta rätt i livet. Nyligen kom hon hem efter några veckor i Sri Lanka, där hon med sitt nystartade företag, ToraFloraFood, hjälpt ett lyxhotell att utveckla en vegansk meny.
Matlagningsevent som VFU-projekt
Som gastronomistudent är möjligheterna stora. Studenten Dawid Alwan har precis avslutat sitt VFU-projekt, ett matlagningsevent han höll i och skapade recept för. Med råvaran i fokus och femton entusiastiska deltagare blev eventet lyckat.
Nyfiken på: Elisabet Rotenberg
Undernäring hos äldre är ett område som Elisabet Rothenberg brinner för att utforska. Med en bakgrund som kliniskt arbetande dietist, sexton år som ordförande i dietisternas riksförbund och en lång forskarkarriär är intresset fortfarande lika stort. Elisabet är nu aktuell med en reviderad upplaga av boken Geriatrisk nutrition.
Med specialkost som hjärtefråga
Louise Roth har alltid varit intresserad av mat. Men hjärtefrågan är specialkost, något som Louise själv kallar ett riktigt nördigt intresse. Det är dock ett intresse hon idag arbetar med. Louise Roth är tidigare student vid gastronomiprogrammet och arbetar idag som kostassistent.
Nyfiken på: Johanna Gerberich
Johanna Gerberich kom till Högskolan Kristianstad för 10 år sedan. Då var hon på plats för ett jobbmöte utan planer på att stanna. När tjänsten hon har idag utannonserades vägde fördelarna upp. Flyttlasset gick från Katrineholm till Kristianstad och hon är kvar än idag.
Marias Marie Curie ska bygga måltidsbroar över sundet
Forskaren Maria Nyberg från ämnesgruppen Mat och måltid på Högskolan Kristianstad får närmare 1,7 miljoner kronor i Marie Curie-anslag från Vinnova för att bygga broar mellan Sverige och Danmark. Under 2,5 år ska strategier och modeller forskas fram för att förbättra den offentliga måltiden.
Vinstlotten
Hur upplever människor gastronomi i vardagen? Den frågan tog Sara Johansson med sig till sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, under vårterminen. För Sara, som går Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad och för hennes uppdragsgivare blev VFU:n en vinstlott för båda. På köpet fick Sara dessutom en ny förståelse för en helt annan yrkesgrupp: "I dag har jag definitivt en annan attityd till folk som vill ställa frågor till undersökningar av olika slag!"
Våra studenter i Sveriges Radio.
För lite kalorier och brist på en del näringsämnen. Så beskrivs den vegetariska skollunchen i en kandidatuppsats i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad. Gastronomistudenterna bakom uppsatsen är Julia Jonsson och Tora Olsson.
Gastronomiska priser för nyttiga måltidslösningar
Viktoria Olsson från Högskolan Kristianstad har blivit tilldelad Skåneländska Gastronomiska Akademiens diplom för "Årets forsknings-/innovationsinsats inom gastronomin". Samtidigt prisas Gastronomiprogrammet.
Ted Nilsson har läst Gastronomiprogrammet
Arbetet som förste destillatör på whiskydestilleriet Spirit of Hven ser han mer som en livsstil. Ted Nilssons väg till drömjobbet gick via Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad.
"Överträffar alla mina förväntningar"
Julia Jonsson och Louise Andersson, som nyligen avslutade sitt andra år på Gastronomiprogrammet, hyllar utbildningen och Högskolan Kristianstad. De ser det höga betyget från Universitetskanslersämbetet som en fjäder i hatten.
Gastronomistudenter om hållbar mat år 2030
Studenter på Gastronomiprogrammet visade på konferensen Kristianstad, klimatet och framtiden hur livsmedelsproduktionen bör se ut år 2030. "Det är jätteviktigt att utbildningen har sådana inslag för det är något vi kommer att jobba med framöver", säger Malina Andersson Lee.
Gastronomer smaksätter jubileum
Gastronomistudenter har under höstens delkurs "Projektarbete matkultur och kommunikation" gett smak åt stadens stundande 400-årsjubileum. – Att jobba med skarpa projekt ger alltid lite extra krydda, säger kursansvarige Björn Ylipää.
Monica Åquist, konsult för Smaka på Skåne
För Monica Åquist var valet av utbildning enkelt.
− Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad erbjöd precis det som jag behövde för att nå mina drömmars mål. Idag arbetar hon med kulinariska utflyktsmål för Smaka på Skåne som är ett verksamhetsområde inom Livsmedelsakademin.
Diana Sjöström, enhetschef på Kostservice i Karlshamn
"Det blev tre fantastiska och lärorika år"
Amina Ohlsson, driver chokladstudio
Praliner i smak av havtorn, lime, getost och bästsäljaren lakritsrot. I ett före detta stall gör Årets yrkeskvinna i Kristianstad, Amina Olsson, sin bejublade choklad. Tankarna om eget företagandet väcktes på Gastronomiprogrammet.
Kristina Persson, stöd för bagerier
Kristina Persson hade jobbat några år som bagare när hon började bli rastlös. Hon var trött på slitet och de tidiga morgnarna, och kände att hon ville vidareutbilda sig.
Elin Carleke, mat- och måltidskommunikatör
– Alla gillar mat, alla har ett förhållande till mat. Mitt mål är att bjuda på något som smakar bra och som också säger något. Det ska vara gott, men det ska också innehålla ytterligare en dimension. Det säger Elin Carleke, som tog examen från Gastronomiprogrammet i juni 2009.
Anette Boström, satsar på destinationsutveckling
Anette Boström är norrländskan som åkte till Högskolan Kristianstad för att lära sig mer om mat. Som en Alumni för Gastronomiprogrammet ser hon ljust på framtiden. Och i Norrland finns utvecklingspotential inom mat- och måltidsupplevelser.
Daniel Hallmer, produktutvecklare på Axfood
Daniel Hallmer jobbade som kock under flera år men sökte till Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad för att komma vidare yrkesmässigt. Nu jobbar han med produktutveckling och marknadsföring på Axfood.
Inspirerande VFU-resa gav mersmak
Förra året fick fyra studenter på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad göra en VFU-resa i Europa. Under två månader besökte kvartetten sju storstäder med uppgiften att dela med sig av den svenska matkulturen.