”Det föll på plats på gastronomiprogrammet”
Våra matval har inte bara betydelse för oss själva – de påverkar samhället, miljön och framtiden. Under sin utbildning på gastronomiprogrammet kom studenten Malina Andersson Lee i kontakt med företaget Oatly, där hon numera arbetar som specialist på hållbart ätande.
Att se mat i ett större sammanhang – det var detta som fick statsvetaren Malina Andersson Lee att söka sig till gastronomiprogrammet.
"Not milk bar" står det på en skylt i lunchrummet. På företaget Oatly i Malmö erbjuds ingen komjölk – däremot flera varianter av havrebaserade drycker.
Hennes svenska jobbtitel är "specialist på hållbart ätande" och en betydande del av hennes arbetstid går åt att träffa måltidschefer och skolkockar runtom i landet för att diskutera och inspirera till klimatsmarta och hållbara måltider.
Hon säger sig ha stor nytta av sin bakgrund som statsvetare, men det var utbildningen vid gastronomiprogrammet som gav den avgörande skjutsen i rätt riktning.
– Tidigare arbetade jag med jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen. Men på fritiden brann jag framför allt för matlagning, och började också intressera mig för livsmedelsbranschen i stort. Jag läste rätt mycket böcker om detta och försökte se maten i ett större sammanhang.
Nästa steg blev att leta efter utbildningar och valet föll på gastronomiprogrammet. Hon medger att hon var ganska osäker på sin satsning när hon, hösten 2013, började pendla till Högskolan Kristianstad. Hon hade därför bara tagit tjänstledigt från sitt dåvarande arbete.
– Men det föll på plats rätt snabbt. Självklart undrade jag fortfarande vad det skulle leda till för arbete, men kurserna var väldigt intressanta. Det var allt från matlagning till kemi, näringslära och sensorik. Det var ingen kockutbildning, utan tyngdpunkten låg snarare på att jobba med livsmedel, vilket passade mig bra.
Studenterna hade skiftande bakgrund. Några kom direkt från gymnasiet, andra hade arbetat inom livsmedelsbranschen medan ytterligare andra var som Malina Andersson Lee, och satsade på helt ny karriär.
– De praktiska bitarna fick stort utrymme. De teoretiska delarna fanns förstås också där, men var inte lika tidskrävande som när jag pluggade statsvetenskap.
Därför fick hon tid över tid att engagera sig i nätverket Skånes Livsmedelsakademi där hon, i samband med en workshop, kom i kontakt med företaget Oatly.
– De stod inför en nylansering. Dittills hade produkterna mest funnits på "allergihyllan", men nu ville man satsa bredare och nå nya grupper. Det verkade spännande.
När det blev dags att kontakta arbetsplatser inför VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning), hörde Malina Andersson Lee av sig till Oatlys kontor i Malmö. I bakfickan hade hon en idé om att dra igång en workshop om hållbar mat för personalen i skolkök. Oatly nappade på förslaget och Malina välkomnades till företaget.
– Jag fick ett bra bemötande och kände att jag kunde dra nytta av det jag lärt mig under utbildningen, kombinerat med min tidigare erfarenhet från arbete i offentlig sektor.
Kontakten med Oatly fortsatte efter VFU:n och under sista terminen blev hon anställd på halvtid för att vidareutveckla projektet, som går under namnet Oat Academy. Det blev ett hektiskt halvår, men när hon kvitterat ut sin examen som gastronom kunde hon börja arbeta heltid.
– Jag är fantastiskt glad att det höll hela vägen!
De tre senaste åren har hon besökt över femtio kommuner runtom i landet, för att inpirera skolkök att välja klimatsmart mat.
– Min roll är inte som försäljare för våra produkter, utan vi vill lyfta frågan till en annan nivå. Vi vill inte bara vara medspelare, utan tanken är att driva på skiftet till växtbaserad mat och dryck för klimatets och hälsans skull.
Däremellan får hon också tillfälle att ställa sig i köket och ägna sig åt mer handfast matlagning och receptutveckling.
– Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter, vilket är väldigt kul. Jag får varva den intellektuella utmaningen med det lekfulla och skojiga.
När hon började på Oatly hade hon ett åttiotal kollegor. Nu har de vuxit till trehundra, och på kontoret i Malmö har man fått slå ut väggar för att ge plats åt alla.
– Det går i rasande fart... Vi får se var jag själv och företaget befinner om några år. Men just nu är det väldigt roligt att jobba just här!
Text och foto: Kerstin Weman