Gastronomistudenter om hållbar mat år 2030
Studenter på Gastronomiprogrammet visade på konferensen Kristianstad, klimatet och framtiden hur livsmedelsproduktionen bör se ut år 2030. "Det är jätteviktigt att utbildningen har sådana inslag för det är något vi kommer att jobba med framöver", säger Malina Andersson Lee.
Hon läser första året på Gastronomiprogrammet och tycker det är bra att frågan om hållbar utveckling tas upp tidigt.
– Det kan vara diffust så det är bra att göra något praktiskt så att gemene man förstår vad man kan göra nu. Mat ligger människan nära så det är lätt att få in det i vardagen
Hennes grupp fick i uppgift att komma fram till hur restauranger kan bidra till en hållbar utveckling. De har studerat en rad restaurangmenyer och gjort om rätterna så som de menar att de måste se ut år 2030 för att vara hållbara. Det innebär att kött inte är i fokus på tallriken utan snarare används som ett tillbehör.
– Köttkonsumtionen är det allvarligaste hotet mot klimatet och vi svenskar äter runt 25 procent för mycket kött, säger Malina AnderssonLee.
En annan av de fem grupperna från Gastronomiprogrammet undersökte livsmedelsproduktionen både lokalt och globalt. De konstaterar också att köttkonsumtionen måste minska och framförallt bör importerat kött undvikas – men lokala producenter kan också jobba med att minska svinnet.
– Det är roligt att komma ut och faktiskt få en chans att påverka och diskutera med dem som jobbar med de här frågorna, säger studenten Johanna Andersson om arrangemanget.
Hon gillar att utbildningen är bred så att studenterna ser hur olika saker hänger ihop, exempelvis om hållbarhet.
– Redan första dagen kändes det som att utbildningen hade mycket kontakt med "verkliga livet".
Fakta
Konferensen Kristianstad, klimatet och framtiden är en del av Kristianstads 400-årsjubileum 2014 och Världsnaturfonden WWFs stadsturné. Studenterna från Gastronomiprogrammet presenterade sina tankar om ett hållbart år 2030. De bjöd också på hållbart snacks senare under konferensen. Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidskunskap, hade en programpunkt där hon talade om Gastronomiprogrammet och kurserna i Mat- och måltidskunskap.