Mer om Gastronomiprogrammet
Vad, hur och när vi äter påverkar vår prestation, hälsa och välbefinnande. Överallt där mat skapas, säljs och serveras behövs experter som kan utveckla goda och kreativa måltider efter våra behov och önskemål. Gastronomiprogrammet är en treårig utbildning (180 högskolepoäng) som leder till en filosofie kandidatexamen i Mat- och måltidsvetenskap.
Sveriges bästa Gastronomiprogram
Vårt Gastronomiprogram är bäst i landet. Av de lärosäten som utvärderats av Universitetskanslersämbetet inom detta område är det endast två stycken som fått omdömet mycket hög kvalitet. Högskolan Kristianstads kandidatexamen i mat- och måltidskunskap är en av dem.
Mat- och måltidsvetenskap
Mat- och måltidsvetenskap är programmets huvudområde. Det är ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde, som omfattar tre områden för: nutrition och hälsa, livsmedel, matkultur och kommunikation. Utveckling av koncept och produkter, från idé och behov till färdiga måltider, är också centrala moment i utbildningen.
Teoretiskt och praktiskt
Utbildningen bedrivs på heltid. Studierna är tvärvetenskapliga och kombinerar praktik med teori. Skapande inslag och experimentella övningar varvas med teoretisk kunskap som vilar på en vetenskaplig grund.
Du möter många specialister: framgångsrika kockar, forskare, företagare och experter inom olika områden.
Den praktiska undervisningen genomförs i vårt moderna specialkök, där du utbildas av personer som har gedigen utbildning kryddad med mångårig erfarenhet.
Vi har ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag, studiebesök, projektarbeten och verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Kontakter med arbetslivet
Gastronomiprogrammet har en medveten strategi för att bidra till att studenterna får jobb efter utbildningen. Vi åker på studiebesök och genomför branschrelaterade projekt redan i första kursen, och fortsätter med det under hela utbildningen. Det gör att du har möjligheter att skapa kontakter och komma in i nätverk som du kan ha stor nytta av i framtiden.
Under utbildningens andra och tredje år ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU), med projektarbeten som har anknytning till mat- och måltidsbranschen.
Sista terminen på utbildningen innehåller ett examensarbete, som presenteras i uppsatsform.