Monica Åquist, konsult för Smaka på Skåne
För Monica Åquist var valet av utbildning enkelt. − Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad erbjöd precis det som jag behövde för att nå mina drömmars mål. Idag arbetar hon med kulinariska utflyktsmål för Smaka på Skåne som är ett verksamhetsområde inom Livsmedelsakademin.
Monica Åquist har alltid haft ett genuint intresse för matlagning. Efter att ha gått Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet arbetade hon som kock under tre år. Matlagning i all ära, men under åren som kock kände Monica att hon ville gå ett steg vidare i sin utveckling.
− Jag ville få en större förståelse för matens betydelse. För mat är ju faktiskt så mycket mer än bara en smakupplevelse. Det är ett ämne som berör oss alla på ett eller annat sätt, säger hon.
Bredaste utbildningen
Efter att ha varit på resande fot under våren 2009 bestämde sig Monica för att göra slag i saken och söka till Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
− Jag kollade även på andra utbildningar men kom ganska snart fram till att det var utbildningen vid Högskolan Kristianstad som bäst stämde överens med mina egna krav. Det var den bredaste utbildningen och dessutom erbjöd den verksamhetsförlagd utbildning.
Och hennes förväntningar infriades och mer därtill.
− Gastronomiprogrammet var betydligt mer innehållsrikt än vad jag från början hade trott. Det gav inblickar i alla tänkbara områden som exempelvis näringslära, produktutveckling, matkultur och kommunikation.
Under det första året valde Monica att göra sin verksamhetsförlagda utbildning som livsmedelsinspektör i Sölvesborgs kommun och under det andra året gjorde hon den på matkasseföretaget MatKomfort i Stockholm, där hon bland annat hjälpte till att utveckla rutiner för näringsberäkning.
− Det var mycket lärorika perioder eftersom jag fick se olika sidor av livsmedelshantering.
Kulinariska utflyktsmål
Under den sista terminen på Gastronomiprogrammet kom Monica i kontakt med Livsmedelsakademin i Malmö som bidrar till skapandet av mötesplatser, nätverk och projekt som underlättar dialog och höjer konkurrenskraften i hela livsmedelsindustrin.
Som egen företagare arbetar Monica numera som konsult inom Livsmedelsakademins verksamhetsområde Smaka på Skåne med inriktning mot kulinarisk turism.
Ett stort projekt under våren var bland annat att säkerställa att skånska råvaror användes under Eurovision Song Contest, bland annat på Malmö Arena.
− Vi arbetar för att Skåne ska kännetecknas av mat av hög kvalitet. Därför försöker vi bland annat hjälpa både invånare och turister att hitta de verkliga guldkornen när det gäller restauranger, gårdsbutiker och producenter.
Och Monica känner att hon har stor nytta av de kunskaper hon bär med sig i bagaget från sin utbildning vid Högskolan Kristianstad.
− De har gett mig en bredare förståelse för matens betydelse. Att mat faktiskt kan påverka helhetsintrycket av ett företag eller ett arrangemang.
Text och foto: Jerry Carlsson