Hallå där, Jens Lundgren!
Jens läser på grundlärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad.
Jens Lundgren läser sjätte terminen och tar examen om ett år. På bilden är han på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Bergaskolan i Malmö.
– En stor behållning är de kontakter och nätverk man skapar med lärare, speciallärare och skolledare när man är ute på VFU.
Berätta om din utbildning!
– Jag går sjätte terminen på grundlärarutbildningen årskurs F-3. Jag kommer att ta examen i januari 2025.
Hur kom det sig att du började plugga?
– Det var en rätt lång process. Jag har en bakgrund inom flyget och har jobbat som flygvärd i tjugo år. Jag har trivts bra med service och människor, och har alltid gillat att ta hand om barnfamiljer som varit ute på resa. Tyvärr innebar jobbet också konstiga arbetstider och jag kände att jag behövde mer stabilitet i tillvaron. Under coronan låg stora delar av flygbranschen nere, och då bestämde jag mig för att istället satsa på lärarutbildningen.
"Läraryrket är bland de viktigaste yrken som finns!"
Varför vill du bli lärare bland de yngre barnen?
– Läraryrket är bland de viktigaste yrken som finns, och när man jobbar med de yngsta har man stora möjligheter att påverka barnen genom att ta vara på deras lust att lära och nyfikenhet. För det handlar ju inte bara om att lära dem läsa, skriva och räkna, utan om att förmedla goda värderingar och ge dem en bra start i livet.
"Jag har bott i Malmö i många år, men jag hade hört att Högskolan Kristianstad hade gott rykte."
Varför blev det just Högskolan Kristianstad?
– Jag har bott i Malmö i många år, men jag hade hört att Högskolan Kristianstad hade gott rykte – något som också bekräftats när vi varit ute i skolorna på VFU. Det känns också som en fördel att det är ett mindre lärosäte där klasserna är små. Vi är sexton studenter i klassen och det känns som att alla känner alla och jag kan kontakta vem som helst av dem.
"Jag har själv haft stor nytta av min basgrupp i klassen."
Att börja plugga på högskola är ett stort steg för många. Har du några tips att dela med dig av?
– Jag har själv haft stor nytta av min basgrupp i klassen. Det är väldigt värdefullt att diskutera uppgifter och få nya synvinklar på problem som dyker upp. Ett gott råd är också att verkligen gå på alla föreläsningar – då får man ett hum om vad som är viktigt. Man bör också försöka göra alla övningsuppgifter, även om det inte ger några poäng eller betyg. Då blir det lättare att klara examinationen längre fram. Sedan är det förstås bra att ha en ordentlig struktur och ta vara på studietiden, så att man slipper sitta och plugga under helgerna.
"Lärarna är väldigt kompetenta och hjälpsamma, och det är enkelt att bara skicka ett mejl eller gå till deras kontor och fråga om man behöver hjälp."
Hur ser vardagen ut för den som läser grundlärarutbildningen?
– Det skiftar, beroende på vilken kurs man läser. Men det mesta sker på campus, vilket gör Kristianstad till en levande högskola. Oftast åker jag till Kristianstad tre, fyra gånger i veckan. Vi brukar ha en föreläsning på förmiddagen och kanske något annat på eftermiddagen. Lärarna är väldigt kompetenta och hjälpsamma, och det är enkelt att bara skicka ett mejl eller gå till deras kontor och fråga om man behöver hjälp.
Vilka kurser har varit särskilt roliga och intressanta?
– NO har varit väldigt spännande, och vi har fått många matnyttiga tips på saker vi kan göra med barnen. Det är kanske lätt hänt att NO blir lite åsidosatt för de yngre barnen, men vi har lärt oss hur vi kan synliggöra ämnena med hjälp av experiment, utomhusaktiviteter och annat. Men jag har också uppskattat matematik och svenska.
Berätta om din VFU!
– Vid Högskolan Kristianstad är man mån om att lärarstudenterna ska få möta så många olika skolor som möjligt under VFU:n. Själv har jag varit på två olika skolor i Malmö varav en av skolorna har många flerspråkiga barn. Det finns en del fördomar om att det skulle vara utmanande att arbeta med flerspråkiga barn, men på den skolan fanns duktiga modersmålslärare och logopeder. En stor behållning är också de kontakter och nätverk man skapar med lärare, speciallärare och skolledare när man är ute på VFU.
Vad är det bästa med din utbildning och med Högskolan Kristianstad?
– Det är en spännande och rolig utbildning där man dessutom blir allmänbildad. Det är lätt att tro att det är enkelt att bli lärare för barn i lägre åldrar, men vi läser ju på en rätt avancerad nivå.
Jag är 45 år och kan ibland känna mig som farbrorn i klassen. Jag kan behöva be mina yngre klasskamrater om hjälp när vi ska göra digitala och tekniska saker. Å andra sidan har jag stor nytta av mina erfarenheter från arbetslivet. Nu ska vi ut på vår fjärde VFU och det ska bli spännande. Sedan är jag såklart riktigt taggad att ta examen och börja jobba på riktigt.
"Det märks åtminstone tydligt att vi är efterfrågade som nyutexaminerade lärare."
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Tidigare föreställde jag mig att jag skulle jobba på en liten byskola ute på landet, men nu känns det också lite lockande att få arbeta i en större stad, i till exempel Rosengård. Det vore såklart kul att få följa en och samma klass, från förskoleklass till trean. Men vi får se var jag hamnar. Det märks åtminstone tydligt att vi är efterfrågade som nyutexaminerade lärare.
Text: Kerstin Weman Thornell